Startpagina Actueel

EVP verwerpt voorstellen over natuurherstel en pesticidengebruik

De Europese Volkspartij (EVP) spreekt zich uit tegen 2 speerpunten van het milieubeleid van de Europese Commissie. De koepelpartij van christendemocraten en conservatieven verwerpt zowel het voorstel voor de inperking van het gebruik van pesticiden als de natuurherstelwet, zo blijkt uit een resolutie die op 5 mei op een partijbijeenkomst in München is goedgekeurd.

Leestijd : 3 min

De EVP is de grootste politieke groep in het Europese parlement en levert met Ursula von der Leyen de voorzitter van de Europese Commissie. De Belgische leden zijn cd&v, Les Engagés en de CSP uit de Duitstalige Gemeenschap.

Niet het moment

In de resolutie profileert de EVP zich als de stem en verdediger van de Europese boeren en plattelandsgemeenschappen. De partij beaamt dat het gebruik van pesticiden en meststoffen ingeperkt moet worden. "Maar dit is niet het moment om de voedselzekerheid in Europa in gevaar te brengen. Daarom verwerpen we het voorstel over het duurzame gebruik van pesticiden omdat de reductiedoelstellingen eenvoudigweg niet haalbaar zijn en omdat het voorstel landbouwers geen levensvatbare alternatieven aanbiedt", zo luidt het.

Ook de natuurherstelwet vindt geen genade in de ogen van de EVP, die zich krachtig wil verzetten tegen het doel om 10% van de landbouwgrond uit productie te halen. De partij wijst erop dat de uitvoering van de bestaande natuurwetgeving in te veel regio's en lidstaten heeft geleid tot een bureaucratische nachtmerrie, die de voedselzekerheid, de productie van hernieuwbare energie en cruciale infrastructuur in gevaar brengt. Ze vraagt de Commissie om eerst deze impasse te doorbreken.

Pesticidengebruik halveren

Met die stellingnames zet de EVP zich af tegen sleutelteksten van het milieubeleid van de Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen. Het team van von der Leyen, die zelf tot de EVP behoort, heeft bijna een jaar geleden voorgesteld om het gebruik van pesticiden tegen 2030 te halveren. De natuurherstelwet heeft dan weer tot doel om 20% van de Europese natuur tegen 2030 te herstellen.

De Commissie houdt staande dat de voorstellen net dienen om de voedselbevoorrading te vrijwaren. "Natuurherstel bedreigt de voedselzekerheid niet, het stelt die veilig voor de toekomst", zo tweette Eurocommissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius op 5 mei. "70% van de gronden, een derde van de bestuivers en 30% van het grondwater staan onder druk. Ondanks de mythes zijn de voordelen voor boeren legio: vruchtbare gronden, minder impact van droogte, waterbehoud, bestuiving".

Grondige bijsturingen

De voorstellen moeten goedgekeurd worden door het Europese Parlement en de lidstaten. In verschillende lidstaten, waaronder ook België, weerklonk de voorbije weken al de roep om grondige bijsturingen van de natuurherstelwet. Het Nederlandse parlementslid Esther de Lange diende al een amendement in om de tekst in zijn geheel te verwerpen, andere amendementen sturen aan op grondige wijzigingen. "Niemand, ook cd&v niet, stelt de zin van deze wetgeving in vraag, maar ze laat te weinig ruimte om tot pragmatische oplossingen te komen", zegt Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere van cd&v.

Het Europees Parlement debatteert op 10 mei in Straatsburg over de rol van de landbouw in de groene transitie en de strijd tegen klimaatverandering.

Belga

Lees ook in Actueel

Europese melkveehouders tevreden, maar verwachten meer

Melkvee De voorstellen die de Europese Commissie recent gedaan heeft naar aanleiding van de boerenprotesten, zijn een eerste stap in de goede richting. Dat zegt Kjartan Poulsen, voorzitter van de European Milk Board (EMB), de koepelorganisatie van Europese melkveehouders.
Meer artikelen bekijken