Startpagina Actueel

Nederlandse actiegroep Farmers Defence Force krijgt Belgische tak

De niet onbesproken Nederlandse actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft binnenkort een Belgische tak. Dat bevestigt de leider van die Belgische tak, melkveehouder Bart Dickens. Er staat ook al een eerste protestdag op de agenda.

Leestijd : 1 min

De Belgische FDF zegt niet politiek afhankelijk te zijn. De oprichtingskosten werden betaald door FDF Nederland. In elke provincie zouden er op termijn lokale besturen moeten komen.

Over de eerste actie op 27 mei kan het FDF voorlopig weinig kwijt.

"We zitten in de laatste fase met de ondertekeningen van de stichting. Daarna zullen wij beginnen met leden werven", zegt Bart Dickens, een boer uit Arendonk. Hij stelt dat de nieuwe, strengere stikstofregels hem en veel collega's het werk onmogelijk maken.

Zowat de helft van Dickens zijn 150 koeien zouden moeten verdwijnen door de nieuwe stikstofregels, meent de boer. Ook het mestactieplan en de erkenning van nationale parken zoals de Kalmthoutse heide, zitten boeren zoals Dickens al even dwars.

Boerenprotesten

Farmers Defence Force werd in mei 2019 opgericht in Nederland. De aanleiding hiervoor was het bezetten van een varkensboerderij in Boxtel door dierenactivisten. Daarna ging de organisatie haar werkterrein verbreden om op te komen voor belangen van landbouwers in de brede zin. De FDF wordt gekenmerkt door een activistische houding en wordt beschouwd als één van de leidende organisaties achter de grote boerenprotesten in Nederland.

Farmers Defence Force heeft in Nederland herhaaldelijk onderzoeken die de stikstofuitstoot betroffen in twijfel getrokken.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken