Startpagina Akkerbouw

16,7 miljoen euro voor landbouwers die in 2022 via een beheerovereenkomst werkten aan meer biodiversiteit

Op 28 april werden de vergoedingen voor de beheerovereenkomsten 2022 van de Vlaamse Landmaatschappij uitbetaald. In totaal ontvingen 3.689 landbouwers met een lopende beheerovereenkomst in 2022 samen 16,7 miljoen euro, goed voor een oppervlakte van 12.032 hectare aan maatregelen voor biodiversiteit en landschap in Vlaanderen.

Leestijd : 1 min

Landbouwers met een beheerovereenkomst versterken op vrijwillige basis en in ruil voor een vergoeding de biodiversiteit, bouwen aan het landschap of dragen hun steentje bij aan verschillende milieudoelstellingen. Zo leggen ze onder andere graskruiden- en bloemenstroken, hagen, houtkanten en andere houtige kleine landschapselementen en soortenrijke graslanden aan, en onderhouden ze die. Die plekken vormen een thuis voor heel wat typische planten en dieren. Daarnaast zijn er ook veel voordelen voor de landbouw en de maatschappij: zoals bestuiving, natuurlijke plaagbeheersing, waterzuivering, waterinfiltratie, waterberging, erosiebestrijding en koolstofvastlegging.

Klik verder voor een overzicht van de uitbetaalde vergoedingen en oppervlaktes

VLM

Lees ook in Akkerbouw

Eerste ziektewaarnemingen in graanvelden gedaan

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) deed afgelopen week zijn eerste waarnemingen richting ziekteaantasting van het graangewas. Hiernaast zien ze een spreiding in het ontwikkelingsstadia van de wintertarwe.
Meer artikelen bekijken