Startpagina Paarden

Stal van de Route (fam. Zwaenepoel) in Eernegem

Ter gelegenheid van hun 50-jarige huwelijk op 3 juni gingen we op bezoek bij fokker Leon Zwaenepoel en zijn echtgenote Annie Vandenbussche in Eernegem.

Leestijd : 4 min

Leon is geboren in 1949 in een boerengezin met 3 zonen en 2 dochters waar hij altijd het labeur met de paarden deed. Vijftig jaar geleden trad hij in het huwelijk met Annie uit het nabijgelegen Moere en betrok een boerderijtje op slechts 1 ha met amper 2 melkkoeien. Leon ging aan de slag als bouwvakker, terwijl Annie de alsmaar groter wordende boerderij runde.

Ze kregen 3 kinderen: Ann, Koen en Wim, die nu allemaal hun weg gevonden hebben. Veel later engageerde echtgenote Annie zich op het secretariaat bij De West-Vlaamse Paardenkwekersbond. Ook fungeert ze als ringmeester op de officiële prijskampen en op het Vlaamse kampioenschap van het Belgische trekpaard.

Start van trekpaardenfokkerij met Pauline van Leenterkerken

Tijdens hun feest naar aanleiding van hun 25-jarige huwelijk kregen Leon en Annie van hun kinderen en familie als verrassing een puzzel, die zij in elkaar knutselden. Het resultaat daarvan was een foto van het trekpaardveulen Pauline van Leenterkerken, het veulen waarmee het allemaal begon. Pauline werd indertijd aangekocht bij de familie Denolf in Oost-Vlaanderen met de hulp van hun oom Michel Verhelst (broer van de moeder van Leon). Met hun oom Michel vertoefden ze al op regionale wedstrijden in West-Vlaanderen.

Leon leerde Pauline op wanneer ze 3 jaar was. Leon was een veelgevraagd menner in allerlei stoeten en optochten met Pauline. Wanneer er vraag was naar twee- of driespannen, kon hij rekenen op de paarden van oom Michel. Pauline (v. Bruno van op den Dijk) heeft een zevental veulens gefokt.

Paarden opleren

Leon zijn hobby en later zijn beroep, werd het opleren van paarden voor derden. Daaraan besteedde hij veel uren. Dat deed hij vol overgave. Bij de ene duurde het wat langer dan bij de andere, maar hij was altijd tevreden en fier met het eindresultaat. Ondertussen deed hij ook mee aan trekwedstrijden, waar hij als geduchte deelnemer veel eerste prijzen wegkaapte. Volgens Leon heeft hij een 100-tal paarden opgeleerd in zijn loopbaan. Ook zijn jongere broers Gerard en Noel zijn bekende fenomenen in stoeten en optochten, meestal met hun vosse paarden.

Zoon Koen werd hoefsmid

In 2003 brak de vogelgriep uit en mocht de plaatselijke hengstenhouder niet meer van de ene naar de andere boerderij rijden. Er werd toen ten huize Zwaenepoel verder gezocht buiten de provincie en zo kwamen ze terecht bij de familie Sucaet in Aalter – stal van de Malsem. Daar leerde Koen als extra hulp de knepen van het vak van Leo Van Olmen.

Koen begon paarden te beslaan na opleidingen in diverse smederijscholen. Ondertussen is Koen een bekende en deskundige hoefsmid. Het vermelden waard is dat hij de 3 hengsten die dit jaar kampioen, reserve-kampioen en derde op tal waren, op de laatste nationale van beslag heeft voorzien.

De eerste prijskampen en keuringen

Ondertussen werden de zonen Koen en Wim groter en begon het te kriebelen om mee te dingen op de paardenkeuringen. Eerst concourden ze met Pauline, van Leenterkerken, maar al snel kocht Koen de tweejarige Wanda van het Meerschenhof (v. Maxiem van het Neerveld) bij de gebroeders Aneca. De resultaten op prijskampen waren veel beter, maar haar nafok viel keer op keer tegen.

Wanda maakte plaats voor Lorka Van de Haegedoorn (v. Buffalo van ‘t Camillehof), aangekocht van Ludo Musschoot. Deze merrie heeft veel eerste prijzen behaald, maar was ook geen meevaller in haar nafok. Ondertussen kocht Leon op de jaarmarktin Sint-Lievens-Houtem de uit Nederland afkomstige tweejarige Lucie van Bieleman (v. Star van Buitenkamp). Deze merrie heeft goed gefokt, met onder andere de Nederlandse hengst Darko Van De Zaaidijk.

De volgende aankoop was de jaarlingmerrie Kitty van het Kraayenhof (v. Roel van de Lindehoef) in Nederland bij Jan van de Werken, waar Koen en Wim ‘thuis waren’ door het klaarzetten van paarden. De overeenkomst was echter dat de 1 jaar oudere Lizet van het Kraayenhof (v. Guide van het Kruissewegje) meekwam om opgeleerd te worden. Eenmaal opgeleerd, keerde Lizet terug naar Nederland.

Start van de fokkerij ‘van de Route’

Het eerste veulen van Kitty van het Kraayenhof was Aline van de Route – geboren in 2014 (v. Mathador van de Bouwhoeve). Zij won zowel als jaarling, tweejarige en driejarige alles er wat te winnen viel, maar helaas liet ze bij haar eerste veulen het leven. Het suffix ‘van de Route’ is afkomstig van de nabijgelegen spoorweg Torhout – Oostende, die nu dienst doet als wandel- en fietsroute (= Groene 62).

Een ongeluk komt nooit alleen, want bij de tweede verlossing van Kitty liep het ook mis en moest er een keizersnede plaatsvinden, waarbij Kitty van het Kraayenhof het leven liet, maar een levend merrieveulen ter wereld bracht: Kitty van de Route (v. Mathador van de Bouwhoeve).

Een geluk bij een ongeluk was dat de voornoemde zus Lizet in Nederland juist haar veulen verloren had en daardoor als pleegmoeder diende voor Kitty van de Route. En zo is Lizet eigendom geworden van de familie Zwaenepoel. Bovenop werd Lizet in hetzelfde jaar tot reservekampioene Torhout uitgeroepen.

Viergeslacht bij stal van de Route

De nafok van Lizet viel geweldig mee, met Loes, Lizanne, Lotte, Laura, Liese, die allemaal bruinschimmel zijn en die bijna allemaal gebleven zijn. Door hun succes werd door broer Wim de 12-jarige moeder van Lizet en Kitty, Maxima van het Kraayenhof (v. Eros van hoeve de Eik), aangekocht. Dit jaar loopt Maxima op 18-jarige leeftijd met een merrieveulen aan de voet: Milo van de Route (v. Bob de ter Couterhove). Zodoende is er een viergeslacht aanwezig op de fokkerij van de Route: Oma Maxima, dochter Lizet, diens dochter Loes, met haar dochter Magie van de Route.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken