Startpagina Actueel

11 kandidaturen ingediend voor erkenning als Vlaams Park

Er werden liefst 5 kandidaturen ingediend voor erkenning als Nationaal Park Vlaanderen en 6 kandidaturen voor het statuut van Landschapspark. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).De bedoeling is om te komen tot 4 Nationale Parken en 3 Landschapsparken, al zal dat ook van het juryadvies afhangen.

Leestijd : 2 min

Om middernacht verliep de deadline voor het indienen van kandidaturen, op dezelfde dag dat het Parkendecreet ook in tweede lezing werd goedgekeurd door de commissie Leefmilieu in het Vlaamse parlement. De masterplannen van elke kandidaat worden bezorgd aan de onafhankelijke jury’s, die de regering wellicht vlak na de zomer haar beoordeling zal bezorgen.

“De masterplannen zijn het resultaat van intensieve samenwerking tussen natuurbeheerders, lokale besturen, vrijwilligers en talloze andere actoren op het terrein. Dat er 11 kandidaten zijn, ondanks de tegencampagnes, toont aan dat de titel van Vlaams Park wel degelijk gegeerd is en wel degelijk op draagvlak kan rekenen op het terrein”, aldus Demir.

In september 2021 werd een open oproep Landschapsparken en Nationale Parken Vlaanderen gelanceerd. De oproep was een succes met 23 kandidaten voor de erkenning tot Landschapspark of Nationaal Park. Twee onafhankelijke jury’s (1 voor elk parkstatuut) selecteerden 7 kandidaten Landschapsparken en 6 kandidaten Nationale Parken voor het vervolgtraject. Deze 13 geselecteerde kandidaten konden ten laatste 31 mei een masterplan en operationeel plan indienen. In totaal dienden finaal 11 kandidaten een plan in.

Bij de Nationale Parken ligt de klemtoon op natuur en biodiversiteit. Deze gebieden, die op langere termijn een natuurkern van 10.000 ha groot moeten omvatten, moeten voldoende robuust zijn om de uitzonderlijke natuur die ze bevatten op een duurzame manier te beschermen. De ingediende kandidaturen zijn:

• Nationaal Park Hoge Kempen (bestaand)

• Brabantse Wouden

• Bosland

• Scheldevallei

• Taxandria

Bij de Landschapsparken ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied. Vanuit een integrale visie wordt er werk gemaakt van het harmonieus samengaan van landschapsontwikkeling, erfgoed, recreatie, natuur, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme. De ingediende kandidaturen zijn:

• Grenzeloos Bocagelandschap

• Hart van Haspengouw

• Kempen~Broek

• RivierPark Maasvallei

• Vlaamse Ardennen

• Zwinstreek

Een jury met experten in verschillende domeinen gaat nu aan de slag een gaat beoordelen of en welke kandidaturen voldoen aan de erkenningsvoorwaarden. Zij doen dat vrijwillig en zonder vergoeding. Finaal zal dat leiden tot een voorstel tot erkenning van de jury aan minister Demir, die daarmee naar de ministerraad trekt.

Bezorgdheid

Boerenbond en ABS zijn net als werkgeversorganisaties Voka en VKW en cd&v bezorgd over de impact van de erkenning als Nationale Park en Landschapspark.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken