Startpagina Veeteelt

EHD vastgesteld in Frankrijk

De epizoötische hemorragische ziekte (EHD) is vastgesteld in Frankrijk. “DGZ Vlaanderen is op de hoogte van de dreiging van de ziekte bij runderen en is alert voor de verspreiding ervan”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.

Leestijd : 2 min

Het Franse voedselagentschap meldde dat Franse runderen zijn besmet met de epizoötische hemorragische ziekte. Net als bij blauwtong wordt deze ziekte overgedragen door knutten, ook wel kriebelmuggen genoemd. Alle herkauwers zijn gevoelig voor deze ziekte, die onder andere koorts, kreupelheid en ademhalingsstoornissen veroorzaakt en dodelijk kan zijn voor runderen.

Frankrijk, Italië en Spanje

“Eind vorig jaar werd de ziekte vastgesteld op Sardinië, later ook in Sicilië en Spanje. Door de klimaatverandering kunnen de kriebelmuggen nu ook hier overleven”, meldt parlementslid Sofie Joosen (N-VA) in de commissie Landbouw op 31 mei.

“Een vaccin voor het virustype dat in Europa werd vastgesteld, is er nog niet en dus moeten we extra waakzaam zijn. Frankrijk zet alvast een waarschuwingssysteem op poten om verdachte gevallen te analyseren. In ons land is volgens het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) nog nooit EHD vastgesteld”, vertelt Joosen.

Verspreiding via transport

“Volgens het Franse voedselagentschap valt het niet uit te sluiten dat de ziekte geïntroduceerd werd door het vervoer van besmet vee. Vlaanderen is een belangrijke doorrijregio voor dat transport”, waarschuwt Joosen.

“Hoewel dierengezondheid een federale aangelegenheid is volgen wij vanuit onze bevoegdheid Landbouw dat nieuws op de voet”, stelt minister Jo Brouns (cd&v).

Structureel overleg

“Onze diensten zijn structureel in overleg met de federale diensten om onder andere de evoluties inzake dierziekten op te volgen. DGZ Vlaanderen is op de hoogte van de dreiging en is alert voor de verspreiding van de ziekte, net zoals dat geldt voor elke andere ziekte. DGZ begeleidt veehouders en dierenartsen bij de monitoring, bestrijding en preventie van deze dierziekten”, verzekert minister Brouns.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

WHO bezorgd over overdracht van vogelgriep van dier op mens

Veeteelt De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar ‘grote bezorgdheid’ geuit over de toenemende overdracht van het vogelgriepvirus naar nieuwe diersoorten, waaronder de mens. “Dat blijft een enorme zorg”, zegt Jeremy Farrar, wetenschapper bij het VN-gezondheidsagentschap.
Meer artikelen bekijken