Startpagina Paarden

Op bezoek bij paardenfokker Bart Coppens

De Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard zijn gestart met de voorbereidingen van dé hoogdag van hun vereniging, hun Vlaams Kampioenschap. Dat vindt dit jaar op 29 juli plaats in Meldert (bij Aalst). Ieder jaar is het uitkijken wie er met de erelinten naar huis gaat. Vorig jaar werd Judy van ’t Rietenhof van Vl-Brabant tot grote aangename verrassing van haar eigenaar, Bart Coppens, de Vlaams Kampioene bij de merries met veulen.

Leestijd : 5 min

De gebroeders Maurice en Armand Coppens van Stal van Rullegem hebben velen onder ons gekend. Iedereen herinnert zich Maurice. Hij hielp altijd iedereen met vlechten, was altijd rustig en vriendelijk, een heel aimabel man. Armand kenden we van de ritten met de huifkar. Ondertussen zet Bart, de zoon van Maurice, de trekpaardenfokkerij verder.

Opgegroeid tussen de paarden

Bart is als kind opgegroeid te midden van paarden: papa Maurice en oom Armand waren gedreven trekpaardenfokkers. Oom Antoine Moulaert reed jarenlang LRV-dressuur - klasse zwaar met de grote vosse ruin Hertog en was fokker van warmbloedpaarden. De schoonbroer van Bart is niemand minder dan Wim Impens, de fokker van King Edward Res, die mede het stamboek BWP, maar ook het BWP gewest Zuid-Oost Vlaanderen op de wereldkaart zette als winnaar van de Olympische spelen in Tokio 2021 en de nummer 1 van de wereld, met vandaag 2.289.533 euro aan prijzengeld. Bart is verpleger en woont in Aalst. Hij is 56 jaar oud, getrouwd met Bernadette en vader van 3 kinderen.

Start van de fokkerij van Rullegem

Bart groeide van kleinsaf aan op tussen het wel en wee van de fokkerij van Rullegem, opgestart door opa Coppens en voortgezet door de broers Maurice en Armand Coppens uit Herzele.

Na een grondige tegenslag, bleef men op het Hof te Rullegem een paar jaar zonder paarden, tot opa en de zonen Maurice en Armand op de jaarmarkt van Sint-Lievens- Houtem een merrie aankochten, Mira van ’t Hof Terlo (v. Souvenir van Boekel) van fokker Gustaaf Sorgeloos. Daarmee was het startschot gegeven van Stal van Rullegem.

Na Mira werd er een merrie aangekocht bij Andre De Boe: Wiske van de Lindenhoeve (v. Matador van Ettelgem x Carmen van Buggenhout). Deze merrie was een succesverhaal en zou via haar nafok Stal van Rullegem op de landkaart zetten. Wiske werd verkocht naar Nederland en zorgde daar voor een mooi palmares met haar eigenaar Jan Smits. Armand beleefde vele uren en kilometers plezier met de huifkar en in stoeten met de vosschimmelruin, Prosper van Rullegem (v. Star van ’t Bloemenhof x Wiske).

Mientje van de Langstraat °1996 (v. Jim van den Oudenbos), gefokt in Nederland bij De Wit, kwam via Van Langenhove naar Borsbeke. Mientje was een heel vruchtbare merrie en gaf jaar na jaar haar veulentje, 12 in totaal, tot het spijtig genoeg fout liep toen ze 20 jaar oud was...

Mientje was een toppaard voor de keuringen waar heel de familie veel plezier aan beleefd heeft, weet Bart nog. Ze behaalde de eerste plaats te Deinze 2003, en dit terwijl Maurice op vakantie was. Ze behaalde toen ze 8 jaar oud was ook de eerste plaats Nationale 2004, de eerste plaats Vlaams Kampioenschap 2004 en later dat jaar was ze ook eerste op de officiële prijskamp te Oudenaarde. Bart herinnert zich de mooie speech van wijlen Dr. William Beeckman – toen voorzitter Pakov - op het stadhuis van Oudenaarde tijdens de receptie na de keuring nog heel goed. Het was een eervol betoon aan de fokkers. Tot slot was er de deelname als rechtstreeks geplaatste aan het kampioenschap op de Nationale te Gent in 2005.

Start van de fokkerij van den Beekkant

Ondertussen hadden Armand en Maurice Coppens besloten om ieder hun eigen weg te gaan; Armand zette de fokkerij Van Rullegem voort. Bart besloot om zijn vader te helpen en samen zetten ze de fokkerij ‘van den Beekkant’ voort, genoemd naar de Molenbeek die ietsje verder langs de ouderlijke hoeve loopt. In 2000 werd het eerste veulen met dit suffix geregistreerd.

De blauwe Fien van de Nerenhoekhoeve (v. Buffalo van ’t Camillenhof) kwam via Dirk Sterck naar Borsbeke. Zij gaf er 5 veulens, onder andere Marthe van den Beekkant, en werd later gevolgd door Brenda van de Steenoven (v. Major du Malpaix). Brenda gaf er 4 hengstveulens op rij en werd na het overlijden van Maurice in 2009 verkocht naar de familie De Paepe in Balegem.

Na het overlijden van zijn vader brak voor Bart een moeilijke tijd aan… Hij stond er alleen voor in de trekpaardenfokkerij en moest mee 3 kleine kinderen opvoeden. De trekpaardenfokkerij werd dus begrijpelijk even ‘op een lager pitje’ gezet.

Judy van ’t Rietenhof

In 2014 werd Judy van ’t Rietenhof (v. Tijn van de Vliegert x Justine van ’t Rietenhof) aangekocht als jaarling bij Dominique van Riet. Er wordt met Judy gefokt en deelgenomen aan keuringen.

Zoals wellicht het geval is bij iedereen die paarden fokt, heeft ook Bart de wens om een zo goed mogelijk veulen te fokken. Dit is eigenlijk ook zijn voornaamste streefdoel, met daarbovenop: meedoen aan de prijskampen en binnen de eerste helft van de reeks blijven. Natuurlijk...hoe beter de resultaten zijn, des te tevredener hij is. Met die ingesteldheid vertrok hij eind juli van vorig jaar ook naar het Vlaams Kampioenschap. Hij was aangenaam verrast toen Judy werd uitgeroepen tot kampioene bij de merries met veulen. Hij wil in de toekomst graag ooit opnieuw een mooie titel behalen, bij voorkeur met een zelf gefokt product.

Judy gaf op 9 mei 22 een merrieveulen, Nina van de Beekkant (v. Stan van de Voshoek), dat haar moeder vergezelde naar het Vlaams Kampioenschap 2022. Nina genoot mee van de aandacht tijdens de ereronde toen Judy bekroond werd tot Vlaams Kampioene ‘merries met veulen’. Bart is heel blij dat Judy op 9-jarige leeftijd – wat binnen het trekpaardwereldje niet meer als zo jong beschouwd wordt – de titel van Vlaams kampioene meebracht naar haar stal.

Een nieuwe kampioenstitel?

We wensen Bart nog veel succes met zijn fokkerij nabij de Molen te Rullegem, met veel gezonde veulentjes en hopelijk wint hij ooit een nieuwe kampioentitel met bij voorkeur een van zijn zelf gefokte paarden. We nodigen bij deze iedereen uit naar het Vlaams Kampioenschap van de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard. Zo kunnen jullie zelf getuige zijn aan wie Judy eind volgende maand het erelint van Vlaams kampioene met veulen doorgeeft.

Ann Muys

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken