Startpagina Akkerbouw

Oppompverbod voor landbouwers in Vlaams-Brabant

Op het merendeel van de onbevaarbare rivieren in Vlaams-Brabant geldt vanaf woensdag 14 juni 2023 een oppompverbod. Landbouwers mogen het water niet meer oppompen om hun gewassen water te geven. Dat is beslist tijdens een bijeenkomst van het provinciaal droogteoverleg.

Leestijd : 1 min

Het oppompverbod geldt op volgende rivieren en publieke grachten: de Bellebeek, de Oude Dender, de Mark, de Zuunbeek, de Demer, de Dijle stroomopwaarts van de samenvloeiing met de Demer, en de Scheiloop.

Landbouwers mogen geen water meer oppompen uit deze rivieren. Het water mag wel nog gebruikt worden als drinkwater voor hun dieren. “Ondanks de overvloedige neerslag in maart en april merken we dat de debieten en waterpeilen na enkele weken droogte weer sterk gedaald zijn”, zegt provinciegouverneur Jan Spooren. “Ook de komende dagen houden de hoge temperaturen aan en is er nog geen neerslag in zicht. Om de ecologisch goede toestand van onze waterlopen te vrijwaren moest er dus ingegrepen worden.”

De gouverneur heeft aan de politie gevraagd om streng toe te zien op de naleving van het oppompverbod. Tegelijk doet hij een oproep aan inwoners van Vlaams-Brabant om spaarzaam te zijn met hun watergebruik.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken