Startpagina Actueel

Kobalt vervuilt Vlaamse waterlopen

Meer dan de helft van de Vlaamse waterlopen is vervuild door kobalt. Dat zou mee veroorzaakt kunnen worden door de aanwezigheid van kobalt in veevoeder en dus ook in mest. De massabalans van kobalt in Vlaanderen wordt momenteel in kaart gebracht.

Leestijd : 2 min

Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) vestigde in de commissiebijeenkomst Leefmilieu van 30 mei in het Vlaams Parlement de aandacht op de te hoge concentraties van kobalt in grondwater in gans Vlaanderen.

Bodembeleid

Voor een antwoord op haar vraag of er geen verder onderzoek nodig is naar de aanrijking van veevoer met kobalt en de gevolgen daarvan voor het milieu, verwees minister Zuhal Demir (N-VA) de interpellante naar haar collega van landbouw Jo Brouns (cd&v). Kobalt wordt toegevoegd aan veevoer omdat daaruit vitamine B12 wordt gevormd.

Demir maakte wel duidelijk dat in het kader van het bodembeleid en de aanpak van verontreinigde sites, kobalt vandaag al moet worden onderzocht wanneer dit een verdachte stof is op basis van bijvoorbeeld de locatie of het type activiteit. Dat is een gelijkaardige aanpak als voor andere parameters. Kobaltverontreiniging is al in heel wat bodemdossiers onderzocht of waar nodig gesaneerd.

In kaart brengen

Minister Demir verwees er naar dat in het kader van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 de volledige massabalans voor kobalt in Vlaanderen in kaart wordt gebracht. Dat biedt een beter zicht op de bronnen, de transportroutes en vrachten. Naast industriële emissies worden daarbij ook andere bronnen onderzocht zoals via het grondwater en via erosie.

Een volledige massabalans zal ons volgens Demir in staat stellen om de bronnen van kobalt naar oppervlaktewater te identificeren en ook doeltreffende maatregelen te nemen.

Alternatieven

Mieke Schauvliege wilde van de minister ook vernemen of de Vlaamse regering, bijvoorbeeld in het kader van Vlaanderen Circulair, voldoende inzet op het onderzoek naar alternatieven voor de afhankelijkheid van kritische metalen zoals kobalt.

Demir attendeerde daarop dat hierrond onderzoek loopt aan de Vlaamse universiteiten. Ze verwees naar een studie van de UGent over het in kaart brengen van de Europese kobaltstromen. Ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) werkt momenteel aan een opdracht over kritieke materialen in Vlaanderen.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken