Startpagina Edito

Edito: Autonome boer met zelfrijdende tractor

Innovaties zijn boeiend, maar ongekende nieuwigheden zorgen ook voor een soort van angst of zelfs voor wrevel. Dat is ook het geval bij de zelfrijdende tractoren. Nochtans zal de boer nog niet direct het stuur lossen.

Leestijd : 2 min

Productontwikkelingen, zoals autonoom rijdende tractoren en robots, kosten massa’s energie, kopzorgen, tijd en geld. Fabrikanten en/of onderzoeksinstellingen doen dit niet zomaar. Ze zien er daadwerkelijk toekomst in. Productontwikkeling is immers gestuurd door de marktvraag, al geven we toe dat fabrikanten soms ook wel profileringsdrang uitten of via ‘spectaculair’ ogende prototypes en concepten, technologieën lanceren in de vorm van proefballonnen om de acceptatie en toepassing in de markt af te tasten en reacties te verzamelen.

Los van andere voordelen zullen autonoom werkende voertuigen net helpen bij een probleem waarmee de landbouwsector geconfronteerd wordt, namelijk het gebrek aan goede chauffeurs van landbouwvoertuigen en -machines. Laat staan dat deze chauffeurs vlot 24/7 inzetbaar zijn. Robots en autonome voertuigen zijn dit wel, waardoor ze misschien meer op het ideale moment aan de slag kunnen.

Wij zien de boer nog zo snel niet verdwijnen! Toegegeven... zijn functie zal in de toekomst (verder) evolueren. Sommigen zullen inderdaad minder zelf met de tractor rijden, maar meer als operator en manager fungeren. In plaats van zelf achter de bedieningsknoppen plaats te nemen, zal de boer een machine moeten programmeren en dingen aanleren. We denken dat een toekomstgerichte boer dit helemaal niet erg zal vinden. Autonome machines zijn technologieën die hem in staat stellen om tijd vrij te maken voor andere dingen, maar misschien ook om werkzaamheden preciezer, met minder input, met lagere bodemdruk, op het geschikte moment... uit te voeren.

Onder het motto ‘de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend’, zeggen we: klassieke tractoren en tractorchauffeurs zijn nog niet snel uitgestorven. Zoals steeds waar automatisatie en robotisatie optreedt, blijft er vaak een (kleine) ruimte voor manuele ingrepen.

Ook de wetgever heeft een rol en vooralsnog ziet deze niet graag autonoom rijdende voertuigen op de openbare weg. Met de tractor rijden zal dus nog niet snel helemaal verdwijnen, al zal het in de toekomst bij sommige werken minder in het veld zijn. De autonome boer zal evenwel dat ‘virtuele’ stuur in handen moeten blijven houden.

Ruim 15 jaar terug, bij de opkomst van gps-stuursystemen, werd hier ook argwanend naar gekeken. Boeren wilden immers hun stuurwerk niet uit handen geven. Vandaag blijken er veel ‘critici’ van toen, net deze ‘nieuwe’ technologie stevig omarmd te hebben, omdat ze er de voordelen van ondervonden. Mogelijk ligt er voor de autonome tractor eenzelfde toekomstbeeld in het verschiet.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken