Startpagina Actueel

Brouns: "Men is inzake de natuurherstelwet opgeschoven, maar onvoldoende"

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) erkent dat de natuurherstelwet die op 20 juni groen licht heeft gekregen van de Europese milieuministers meer rekening houdt met een aantal bezorgdheden van Vlaanderen, maar toch is zijn bezorgdheid niet helemaal weg. "Men is een stukje in onze richting opgeschoven, maar niet voldoende", zo zei Brouns op 21 juni in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Leestijd : 2 min

De Europese milieuministers zijn het op 20 juni in Luxemburg eens geraakt over de natuurherstelwet en de standpunten die ze willen verdedigen in de onderhandelingen met het Europese Parlement. De tekst van het Zweedse voorzitterschap haalde de gekwalificeerde meerderheid. Een aantal lidstaten, waaronder Italië, Nederland, Polen en België, stemden tegen of onthielden zich. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die ons land vertegenwoordigde, was zonder standpunt naar Luxemburg afgereisd en onthield zich.

Volgens Jo Brouns is de tekst van de natuurherstelwet ‘opgeschoven’, maar nog ‘onvoldoende’. "Dit is geen debat voor of tegen natuur. Dit gaat over zelfbeschikking over ons grondgebied. Daar willen we 100% garantie over. We willen absoluut vermijden dat eender welke boom kan voorkomen dat er een vergunning wordt verleend", zegt de minister.

Sluitende juridische garanties nodig

Volgens minister Brouns hebben eerdere dossiers, zoals het stikstofdossier, aangetoond dat het belangrijk is om sluitende juridische garanties te hebben. "We hebben al veel problemen met het verlenen van vergunningen", aldus Brouns.

De Vlaamse landbouwminister maakt zich sterk dat Vlaanderen ook al heel wat inspanningen doet rond natuurherstel en biodiversiteit. "Wat Vlaanderen doet inzake CO2 en biodiversiteit is een voorbeeld voor Europa en de wereld", aldus nog de minister.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken