Startpagina Paarden

Belgen succesvol in recente topwedstrijden

Bij het neerpennen van deze tekst lonkt de immens groene piste van de Aachener Soers naar de ‘fine fleur’ van de paardensport. De ruiters die er ons land zullen vertegenwoordigen, waren op dit moment nog niet bekend. Daarom stond Landbouwleven even stil bij de zeer recente en uitmuntende successen van onze jumpingruiters, menners en eventers. Kortom, CHIO Aachen van 23 juni tot 2 juli lonkt!

Leestijd : 4 min

Het is niet omdat de volgende afspraak van de Rolex Grand Slam of showjumping op de agenda van CHIO Aachen staat, dat er niet intens gesprongen en gewonnen wordt in topwedstrijden. Zo was er vorige week het concours van La Baule (Frankrijk) van 8 tot 11 juni, terwijl op dezelfde data de Longines Global Champions Tour in Cannes (Frankrijk) op de agenda stond van menig jumping-ruiter. Op beide topconcoursen presteerden onze landgenoten voortreffelijk. Hieronder geven we een overzicht.

La Baule

De 5* van La Baule (8-11 juni 2023), is elk jaar opnieuw een testcase, met het oog op het verdere verloop van het wedstrijdseizoen. In de zware Nations Cup stonden 10 landen op de startlijst.

Voor België kwamen de volgende combinaties aan de start: Nicola Philippaerts/Katanga van het Dingeshof, BWP v. Cardento 933 en Tabelle Dingeshof v. Tornedo), Olivier Philippaerts/H&M Miro, BWP, v. Diamant de Semilly en Indiana v. Kannan), Wilm Vermeir/IQ van ’t Steentje (BWP, v. Toulon en Nikita v. Jokinal de Bornival) en Gregory Wathelet/Nevados Z (v. Calvados Z en Nestia S v. Romualdo).

De wedstrijd mondde voor het goud uit in een clash tussen België en Brazilië. Wilm Vermeir was de enige ruiter van het Belgische team die foutloos bleef na 2 parcoursen, dus werd de barrageklus aan hem en zijn IQ van ’t Steentje toegewezen. De combinatie bleef ook in de barrage foutloos in 31,88 sec. Zanotelli en Grand Slam VDL (Cardento x Heartbreaker) waren met 31,19 sec. iets sneller en pakten aldus de zege voor het Braziliaanse team. Zweden werd derde en legde beslag op het brons in deze landenwedstrijd.

Rolex Grand Prix in La Baule

De Rolex Grand Prix werd op zondag 11 juni verreden en niet minder dan 14 ruiters selecteerden zich voor de barrage, waarvan 8 een dubbel nul lieten optekenen. Bij dit selecte gezelschap hoorde de getalenteerde combinatie Nicola Philippaerts/Katanga van het Dingeshof, met wie de ruiter eerder startte in de Nations Cup. Onze landgenoot Grégory Wathelet was eveneens aan zet in deze barrage met Ace of Hearts (Aliandro B en Rachel v. Ramanov). Niemand was echter sneller dan de BWP-merrie en de zoon van Ludo Philippaerts. Nicola en Katanga klopten aldus de Zweedse ruiter Jens Fredricson/Markan Cosmopolit en zijn landgenoot en wereldkampioen Henrik von Eckermann/Iliana.

Aan de barrage namen, buiten Katanga van het Dingeshof, niet minder dan 5 Belgisch gefokte paarden deel: Fellaini de Liebri Z (Faustino de Tili en Precious v. San Patrignano Corrado) voor Zweden met Marcus Wester-gren; Major Tom (BWP, v. Vagabond de la Pomme en Uphdim van de Puitvoet v. Heartbreaker) met Rodrigo Pessoa voor Brazilië; Nikka van de Bisschop (BWP, v. Emerol NOP en Havanna vd Bisschop v. Nabab de Rêve) met Beth Underhill voor Canada; Ilex VP (BWP, v. Diamant de Semilly en Emma van Darco) met Nicolas Delmotte voor Frankrijk; en Orelie (BWP, v. Emerald van ’t Ruytershof en Candy vh Venushof van Nabab de Rêve) met Janika Sprunger voor Zwitserland.

Belgen op de podia

Op de Longines Global Champions Tour GP van Cannes (8-10 juni 2023) pakte een Belgisch gefokt paard met zijn Nederlandse ruiter Maikel Van der Vleuten de eerste plaats. Deze Beauville Z NOP is een zoon van Jumpy des Fontaines. Onze landgenoot Pieter Devos pakte hier een schitterende tweede plaats met Mom’s Toupie de la Roque, een Selle Français-merrie van Kannan x Nabab de Rêve. Gilles Thomas loodste ons land naar een negende plaats met Elfra van Beek Z, een Zangersheide-merrie van El Salvador x Vagabond de la Pomme.

Tweemaal zilver

voor menners en eventers

Zilver op landenwedstrijden streelt momenteel overduidelijk de zinnen voor al onze vertegenwoordigers in tal van disciplines. Ook de Belgische men- en eventingteams lieten zich van hun zilveren zijde zien, zowel in Saumur als in het Britse Millstreet.

Onder deskundige leiding van Chef d’équipe Mark Wentein rijfden vierspanmenners Dries Degrieck, Glenn Geerts en Tom Stokmans zilver binnen voor ons land in de Nations Cup van Saumur (Loire – Frankrijk). We herhalen het …. Aken lonkt!

Millstreet (UK) was de locatie van de Nations Cup in het kader van de Millstreet International Horse Trails. Dat was meteen de derde op de kalender voor onze eventers. Ook hier werd het Belgische team tweede, dankzij Jarno Verwimp, Karin Donckers, Tine Magnus en Cyril Gavrilovic.

Patricia Borgenon

 Info over de betrokken paarden vind je hier

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken