Startpagina Akkerbouw

RvS verwerpt beroep nietigverklaring federaal verbod gebruik pesticiden door particulieren

De Raad van State heeft het beroep tot nietigverklaring verworpen tegen het koninklijk besluit van 16 september 2018 dat het gebruik van pesticiden door niet-professionelen beperkt.

Leestijd : 1 min

Phytofar, de voorganger van Belplant, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de industrie van plantenbeschermingsmiddelen, stapte begin 2019 naar de Raad van State tegen het federale verbod op de verkoop van herbiciden met glyfosaat aan particulieren.

Het gebruik door particulieren van glyfosaathoudende middelen in de 3 gewesten was al langer verboden, in Vlaanderen sinds 19 juli 2017. De sectororganisatie stapte ook al tegen de beslissingen van de 3 gewesten naar de Raad van State. De Raad van State heeft nu geoordeeld dat “de koning dergelijke maatregelen kan nemen op grond van de machtiging die hem door de federale wetgever is verleend, met gebruikmaking van de impliciete bevoegdheden”, luidt het.

De Raad heeft ook geoordeeld dat de maatregel niet in strijd is met het Europees recht en niet leidt tot de discriminatie die de verzoekende partijen aanvoeren. Van glyfosaat wordt vermoed dat het kankerverwekkend is, maar daarover bestaat geen consensus.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken