Startpagina Paarden

Show 30 jaar Vlaams Paard in België en in Europa

Tijdens de paardenmarkt in Torhout op 24 juni werd er op de markt opnieuw een zandpiste aangelegd, waar er de ganse dag door optredens en shows plaatsvonden. Van 16.30 tot 17 uur was het de beurt aan het Vlaams Paard.

Leestijd : 2 min

De reden van deze viering was dat het precies 30 jaar geleden was dat het eerste Vlaams Paard terug vaste voet zette op Belgische bodem. In 1993 kocht Roger Talpe uit Komen de Vlaamse Hengst Northfork Duke in Canada, om hem in België terug in te voeren. Zo werd Duke de stamvader van het Vlaams Paard.

Vlaams Paard als ridderpaard en in shows

Op de voorstelling was het Vlaams Paard aanwezig als ridderpaard gereden in de vroegere historische kledij. Ondertussen werd de geschiedenis van het Vlaams Paard uit de doeken gedaan. Nadien was het tijd voor het showgedeelte. Eerst maakten Auke Talpe, Julie Talpe en Amy Van Dam hun opwachting met een mooi voltigenummer op een Vlaams Paard. Nadien vervolledigden ze hun voltigenummer met een pony. Het talrijke applaus van het aanwezige publiek kon hen alleen maar aanmoedigen.

Na een optreden tussenin van de ridderpaarden was het opnieuw de beurt aan Auke Talpe en Amy Van Dam om een nieuw shownummer te tonen. Samen brachten ze 2 Vlaamse paarden naar voor, gereden via de ‘Hongaarse post’. Dit betekent dat de paarden gestuurd worden rechtstaand van op de achterhand van het paard. Het was dan ook een zeer gesmaakt optreden dat de viering van 30 jaar Vlaams Paard alleen maar de nodige uitstraling kon bieden.

Patrick Trio

Lees ook in Paarden

Pieter Devos zet de puntjes op de i in Basel

Paarden Zij die net naast het podium verzeilden op de recente editie van Jumping Mechelen zetten meteen de puntjes op de i, in de volgende Longines FEI – Wereldbekermanche. We hebben het hier over onze Pieter Devos en zijn Mom’s Toupie de la Roque. Niemand kon in Basel om de supersnelle Belgische combinatie heen.
Meer artikelen bekijken