Startpagina

La Brune, een grote en stevige melkkoe

Leestijd : 1 min

Gaëlle en Eric waarderen dit ras vanwege hun uitstekend rendement voor de productie van kaas, maar ook vanweg hun volgzaamheid en weerstand. Het ras Brune (vroeger Brune des Alpes genoemd) is afkomstig uit de Zwitserse bergen en wordt vandaag de dag op de 5 continenten gefokt. Het werd op het einde van de 19e eeuw ingevoerd in Frankrijk. Bij de huidige melkcontrole in Frankrijk werden er in totaal 18.000 koeien geteld.

Zeer goede kaasproductie

Brune génétique service meldt dat la Brune een grote melkkoe is (1,46m tot het sacrum) die tussen de 650 en 750 kg weegt, effen grijs van kleur is, met variaties tussen donker- en zilvergrijs. Hij is bruin rond zijn leikleurige snuit en met zijn zwarte sterke hoeven kan hij gemakkelijk lopen door heuvelachtig en ruw gebied. Hij blijft langer dan gemiddeld leven, is langer dan gemiddeld vruchtbaar en resistent. Wat ook typisch is voor het ras, is dat het zeer gemakkelijk kalft, dat het een zeer volgzaam karakter heeft en perfect aangepast is aan weides in ruwe weersomstandigheden. Hun melk is rijk aan eiwit (gemiddeld 34,3 g/kg) en vormt een interessant basisproduct om kaas van te maken. Bovendien heeft bijna 64% van de koeien de B-variant van de caseïne, die een belangrijke rol speelt bij het geschikt zijn om te stremmen en dus het omzetten van de melk.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken