Startpagina Actueel

Oppositie kan maar 10% inkijken van waarborgregeling Ineos

De commissie Economie in het Vlaamse Parlement, die op 24 augustus vervroegd werd samengeroepen over de financiering van de nieuwe ethaankraker van Ineos, heeft voor de oppositie niet de verhoopte antwoorden opgeleverd. De partijen hadden gehoopt de waarborgregeling te kunnen inkijken, maar die blijkt grotendeels onder het bedrijfsgeheim te vallen.

Leestijd : 3 min

De commissie Economie van het Vlaamse Parlement kwam op 24 augustus vervroegd bijeen over het Ineos-dossier. De parlementsleden stelden vragen aan Vlaams minister van Economie Jo Brouns (cd&v) over de vernietiging van de omgevingsvergunning voor de nieuwe ethaankraker die chemiereus Ineos wil bouwen in de Antwerpse Haven.

De Vlaamse regering ging eind juli met een stikstofpatstelling het zomerreces in. Midden juli weigerde cd&v haar handtekening te zetten onder het eerder in maart afgesproken stikstofakkoord. Daarop probeerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een aantal beslissingen eigenhandig door te drukken via ministeriële instructies, die ze later opnieuw introk.

Op 20 juli vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning voor de ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven. Volgens het arrest zijn er onvoldoende garanties dat de stikstofneerslag niet nadelig zou zijn voor het nabijgelegen natuurgebied Brabantse Wal. De bouw van het project was al gestart en de werken moesten worden stilgelegd.

In een opvallend initiatief dat daarop volgde, dienden N-VA en Open VLD een voorstel voor een stikstofdecreet in in het Vlaamse Parlement, zonder medewerking van cd&v. Via het parlement kan een decreet sneller goedgekeurd worden en de hoop is op die manier tijdig een juridisch robuustere basis te creëren. De partijen vroegen meteen ook het advies van de Raad van State, dat verwacht wordt in oktober.

Overheidsgarantie verhoogd

De Vlaamse regering besliste daarnaast, na een spoedoverleg met Ineos-topman Jim Ratcliffe, om de overheidsgarantie op de financiering van het project te verhogen. Bovenop de garantie op de initiële investering, staat Vlaanderen via Gigarant nu ook garant voor 80% van het overbruggingskrediet van 400 miljoen euro dat Ineos nodig heeft. Oppositiepartij Groen had het over chantage door Ineos en drong aan op een vervroegde commissiezitting waarin de Vlaamse regering tekst en uitleg zou geven over het dossier.

De partijen in het parlement kregen in aanloop naar deze vervroegde zitting de overeenkomst met Ineos te zien. "Maar wij hebben documenten gekregen die voor 90% zijn zwartgemaakt", zei Thijs Verbeurgt van Vooruit bij het begin van de zitting. "Wij moeten hier vandaag dus discussiëren over een waarborgregeling waarvan we niet de documenten hebben."

"Alles wat ik mocht delen heb ik gedeeld", antwoordde minister van Economie Jo Brouns (cd&v). "Maar ik ben met handen en voeten gebonden aan non-disclosure agreements. De vertrouwelijkheid van commerciële gegevens is belangrijk voor bedrijven."

Niets op papier

Ook de spoedvergadering met Ineos-ceo Jim Ratcliffe kan niet worden gedeeld met het parlement. "Daarvan staat niets op papier", zei minister-president Jan Jambon (N-VA) donderdag. "Ratcliffe wou zien dat wij als overheden - federaal, Vlaams en lokaal - nog gemotiveerd waren om die investering te doen slagen. Daar waren geen verslagen voor nodig."

Jos D'Haese van PVDA had het over censuur. "Een regeringsbeslissing valt niet onder de bedrijfsvoering van Ineos", zei hij. "Hier wordt gecensureerd en u antwoordt niet waarom."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken