Startpagina Veeteelt

Wolvin officieel ‘gevestigd’ in Noorderkempen

De wolvin met als genetische code ‘GW3449f’ is 6 maanden regelmatig waargenomen in de Noorderkempen en mag dus voortaan als een gevestigde wolf beschouwd worden.

Leestijd : 2 min

De wolvin is een nakomeling van de roedel Hechtel-Eksel. Het Agentschap voor Natuur en Bos versterkt samen met de betrokken gemeenten de informatieverspreiding en lijst ook de bestaande ondersteuning nog even op.

Informatie op maat

Om inwoners van de betrokken gemeenten goed te informeren is er heel wat materiaal beschikbaar voor de gemeenten. Het Agentschap voor Natuur en Bos bezorgt alle betrokken burgemeesters de nodige informatie om naar hun inwoners te communiceren. Dat informatiepakket bevat onder meer een wolvenwegwijzer en de communicatiekalender. Daarnaast zijn de experten van Natuur en Bos ook beschikbaar voor extra overleg en toelichting.

Op vraag van de betrokken gemeenten kan de wolvenexpo ook plaatsvinden of kunnen zij een infomarkt voor de inwoners organiseren.

Subsidies voor wolfwerende maatregelen

Het territorium van de wolvin ligt al in de afgebakende risicozone. In deze zone zijn er dus subsidies mogelijk voor wolfwerende maatregelen.

Een wolfwerende omheining beschermt je dieren. Wat moet je doen?

- Zorg ervoor dat de wolf niet onder, door of over de omheining kan. Plaats rasters of draden van op de grond tot minstens 120 cm hoogte.

- Span je omheining strak genoeg aan. Beveilig poortjes en andere zwakke schakels.

- Vermijd dat de wolf terugkomt. Zet een elektrische spanning van minstens 4.500 volt op de draden. Gebruik je schrikdraad aan de buitenkant van de omheining, waar ook mensen de draden kunnen aanraken? Plaats dan waarschuwingsbordjes.

- Controleer je omheining regelmatig. Ook de elektrische spanning.

Meer info vind je op www.natuurenbos.be/wolf/schade. Veehouders kunnen voor advies en ondersteuning ook terecht bij het Wolf Fencing Team via www.wolffencing.be.

Schade door wolven

Schade door de wolf wordt vergoed ongeacht de plaats van de schade als aangetoond is dat de schade effectief door een wolf is aangebracht.

Heb je schade geleden door een wolf? Meld dit dan zo snel mogelijk (binnen de 24 uur) online. Een specialist zal jou contacteren om de schade vast te stellen en de oorzaak te onderzoeken.

Als de vaststellingen, waaronder een sporen- en een DNA-onderzoek, aantonen dat de schade effectief is aangericht door een wolf, dan heb je recht op een schadevergoeding.

Alle informatie over wolf, subsidies en schade:www.natuurenbos.be/wolf.

Agentschap Natuur en Bos

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken