Startpagina Economie

Filipijnse president plafonneert rijstprijs

De Filipijnse president Ferdinant Marcos Jr. legt een maximumprijs op voor rijst, een basisvoedsel voor de 110 miljoen inwoners van het land. Speculanten en kartels hebben de rijstprijs de hoogte in gestuwd, zegt hij.

Leestijd : 1 min

Rijst kost voortaan maximaal 41 pesos per kilogram in de Filipijnen, ongeveer 68 cent. Voor rijst van iets betere kwaliteit wordt dat 45 pesos per kilogram. Het prijsplafond gaat meteen in en betekent een prijsdaling met een kwart in vergelijking met de prijzen van de afgelopen week.

De Filipijnen zijn wereldwijd bij de grootste importeurs van rijst. De prijs van het voedingsmiddel is de afgelopen maanden sterk gestegen, volgens Marcos Jr. onder invloed van ‘illegale prijsmanipulatie’ door ‘opportunistische handelaars’ en ‘samenspannende industriële kartels’. Daarnaast kondigde India, de grootste rijstexporteur, een uitvoerverbod aan op ongeveer 80% van de rijstsoorten en heeft de oorlog in Oekraïne de wereldwijde voedselprijzen de hoogte in gejaagd.

Belga

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken