Startpagina Werktuigendagen

Record aantal standhouders palmen volledige beursterrein in

De komende Werktuigendagen zijn nu al geslaagd. Zo’n 2 weken voor de start sloten de organisatoren de inschrijvingen af. “We tellen 215 standhouders!”, vertelt Gunther De Mey, event manager.

Leestijd : 4 min

De Werktuigendagen staan bij menigeen in rood gemarkeerd in de agenda. “Het is dan ook een uniek event in Europa. Bezoekers zien hier letterlijk de landbouw(machines) in beweging, daar waar het op de meeste beurzen er statisch aan toegaat”, legt Gunther De Mey uit tijdens de persconferentie, exact een maand voor de beurs. “Het is dé succesformule van onze buitenbeurs, waar we niet aan willen tornen, ook niet bij deze 36ste editie. Echte machineliefhebbers willen dit dan ook niet missen.”

215 exposanten

De Mey blikte ook even terug naar de ‘corona-editie’ van 2021. “Zelfs dan mochten we rekenen op een trouwe schare standhouders én bezoekers. De behoefte om elkaar terug te ontmoeten was door de speciale omstandigheden immers erg groot. We verwelkomden toen net geen 200 exposanten en ongeveer 56.000 bezoekers tijdens een zonovergoten editie. De belangstelling van firma’s is dit jaar zowaar nog groter.”

Op het moment van de persconferentie lag het aantal inschrijvingen op 205. Op het vergelijkbare moment in 2021 lag dit op 187, in 2019 op 183, in 2017 op 179 en in 2015 op 183. De organisatoren mogen dus zeker spreken van een succes, want bij het afsluiten van deze krant klom het aantal exposanten nog naar 215.

“Het totale beursterrein omvat zo’n 120 ha. Het grootste deel wordt ingenomen door velden met gewassen en door de proef- en demoruimtes. De verhuurde standruimte langs de ‘straten’ doorheen het terrein – bijna 24.000 m2 – is met dit recordaantal exposanten zowat volledig ingepalmd.”

Trouwe standhouders

“We tellen 45 nieuwe firma’s in vergelijking met de vorige keer”, rekent Gunther De Mey ons voor. “Dit betekent niet alleen dat de interesse groot blijft, maar ook dat we trouwe standhouders hebben. 75% is er opnieuw bij.”

De exposanten komen uit 5 landen. “Het hoeft niet te verwonderen dat het merendeel, zo’n 81%, uit eigen land komt. 33 firma’s komen uit Nederland, de overige 6 uit Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Dit komt ongeveer overeen met de editie van 2021. Op een mechanisatiebeurs is het heel logisch dat bijna de helft van de ingeschreven firma’s uit de (landbouw)mechanisatie komt. De meeste nieuwe exposanten komen trouwens ook uit deze sector.”

Traditioneel zullen veel (overheids)diensten en organisaties present zijn. Omdat de beurs zich eveneens richt naar tuinbouw, telt ook deze sector heel wat standhouders. De Mey is verheugd dat er zich voor het eerst enkele standhouders inschreven die actief zijn in nieuwe energie. “Het past volledig in onze thematiek rond duurzaamheid. Je zal deze standhouders voornamelijk in de dreef naar de schoolhoeve aantreffen, eentje plaatst ook een windmolen op zijn stand.”

Gratis parking blijft

Gunther De Mey overliep tijdens het persmoment ook de praktische informatie. Het is gelukkig terug een ‘gewone’ editie. De rompslomp voor de controle op het Covid Safe Ticket is niet meer aan de orde. Toch is het geen sinecure om zowat 60.000 bezoekers – die nu terug verwacht worden – in goede banen te leiden. Het AgriBevents-team beschikt echter intussen over jarenlange ervaring. “Gezien de ligging van het beursterrein, komt het merendeel van de bezoekers weliswaar met de wagen. Onze parkings zijn dan ook heel belangrijk. We beschikken opnieuw over 3 onverharde parkeerzones, met ongeveer 15.000 parkeerplaatsen, verspreid langs de typische aanrijroutes (zie kader). Alhoewel dit een grote kost is voor ons event, blijven we de parking gratis aanbieden. Daarnaast zorgen we ook opnieuw voor 2 verharde parkeerzones op de industrieterreinen De Bruwaan en Westerring, goed voor 2.000 bijkomende plaatsen. Ook in deze zones kunnen de bezoekers gratis parkeren. Bovendien pendelt een gratis bus hen vanaf daar naar ingang 1 en terug naar de Park & Ride.”

Ook tijdens deze editie is de parking gratis.
Ook tijdens deze editie is de parking gratis. - Foto: WTD

Permanente aandacht voor de veiligheid

Een goede veiligheid garanderen, blijft voor de organisatoren een topprioriteit. De jarenlange samenwerking – nu dus al 15 edities in Oudenaarde – heeft zeker als voordeel dat de verschillende veiligheidsdiensten intussen goed op elkaar ingespeeld zijn.

“We gaan er prat op dat er tijdens de Werktuigendagen veel livedemonstraties gebeuren. Dat zorgt weliswaar voor de nodige gevaren. De gigantische (oogst)machines moeten namelijk via de smalle verharde wegen naar de plaatsen rijden waar ze zullen oogsten of het land zullen bewerken. Bovendien moet ook het geoogste materiaal afgevoerd worden door tractoren met aanhangwagens.

De combinatie van enorme machines en veel bezoekers is niet evident. Veiligheid is dan ook een topprioriteit voor de organisatie.
De combinatie van enorme machines en veel bezoekers is niet evident. Veiligheid is dan ook een topprioriteit voor de organisatie. - Foto: AV

Daarom hanteren we strikte preventiemaatregelen. Zoals bij de vorige edities hebben we aan weerszijden van de verharde wegen wandelstroken van 5 m voorzien. We raden de bezoekers ten stelligste aan om hiervan gebruik te maken. Op de kruispunten zorgen verkeersbegeleiders ervoor dat de machines veilig doorgang krijgen en bij de demonstraties leiden begeleiders alles in goed banen. Alle firma’s én hun chauffeurs krijgen trouwens strikte richtlijnen voor het beheer van en het gedrag op hun machines.”

De beursorganisatie werkt opnieuw nauw samen met de politie, brandweer, ander veiligheidsdiensten en het Rode Kruis. “We hopen het nooit nodig te hebben, maar we beschikken over een bijzonder nood- en interventieplan. In geval van een incident kunnen we dus snel ingrijpen. Tijdens de beurs zijn er 3 ziekenwagens, 2 ambugators en 25 medewerkers van het Rode Kruis aanwezig. En via 2 camera’s hebben we permanent zicht op het terrein.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Werktuigendagen

Meer artikelen bekijken