Startpagina Werktuigendagen

Vriendengroep rijdt voor de derde keer met hun oude tractoren naar Oudenaarde

Een twintigtal vrienden uit het oosten van Vlaams-Brabant (regio Rotselaar-Tienen-Bierbeek) trekt voor de derde keer richting de Werktuigendagen. Het is een tocht van zo’n 120 km, die ze maken met hun oldtimertractoren.

Leestijd : 4 min

Het oldtimergebeuren tijdens de Werktuigendagen staat dit jaar in het thema van het tractormerk Steyr. Van deze Oostenrijkse fabrikant nemen de kameraden de meeste exemplaren mee, maar ook andere merken gaan mee.

Een specifieke club vormt de vriendengroep die we ontmoetten niet. Een week voordat de groep afreist naar Oudenaarde had Landbouwleven de gelegenheid om een tiental enthousiaste oldtimerfanaten te spreken in Bierbeek. De trekker van de bende is Herman Humblet, naar eigen zeggen beter bekend – zelfs berucht – onder zijn bijnaam Chico. Nog meer vrienden worden niet bij hun voornaam aangesproken, maar geroepen via klinkende bijnamen zoals Watson, Swoi, Cisse, gitter, de stille, de rosse...

Voor Chico is het al de elfde keer dat hij deelneemt aan het oldtimergebeuren in Oudenaarde, hij was er dus vanaf de eerste editie bij. De eerste keren nam hij deel met tractoren van de ATV-Vierzon-oldtimerclub van André Goossens uit Machelen-aan-de-Leie. In 2019, en vervolgens in 2021, nam hij met eigen tractoren deel.

Colonne opsplitsen

Sinds 2019 rijdt hij samen met 2 broers, 2 neven en enkele vrienden met hun oldtimertractoren over de weg richting Oudenaarde. In 2019 zijn ze ergens tussen Halle en Brakel door de politie aan de kant van de weg gezet met de vriendelijke, maar dwingende vraag om het verkeer achter hen door te laten. Zonder dat ze er erg in hadden, was er achter hen een kilometerslange file op de gewestweg ontstaan.

Sinds 2021 pakken de vrienden het dan ook anders aan en splitsen ze zich op in deelgroepen. Ook vertrekken ze ‘s avonds laat, ergens rond 23 uur, en rijden ze ‘s nachts, om tussen 6 en 7 uur vrijdagochtend op de Werktuigendagen toe te komen.

“We willen met ons plezier andere mensen geen last bezorgen, daarom doen we het zo. Het is ook niet altijd mogelijk om tijdig met de tractorcolonne aan de kant van de weg te gaan staan om het achterliggende verkeer door te laten”, legt Guido Stillaert, één van de deelnemers, uit.

120 km op de oldtimer

Vanuit Bierbeek gaat de tocht naar Hoeilaart, om dan via Waterloo rond het Zoniënwoud te rijden naar Halle. Via Ninove en Brakel worden uiteindelijk de terreinen van de Werktuigendagen langs de N60 in Heurne nabij Oudenaarde bereikt.

De vrienden nemen niet enkel hun oldtimertractoren mee, maar ook caravans, een werfkeet, een tent, huifkar, materiaalwagen met kookgerief enzomeer. Spek met eieren, barbecue en aardappelen met worst, staat allemaal op het menu. “We doen ons niks tekort en genieten van het leven dat ons nog rest. Het is zo plezant”, geeft Jean Vignero aan.

Hopelijk hebben ze onderweg geen pech en moet er niet gesleuteld worden. Het zou niet voor het eerst zijn dat ze wat meemaken. Geregeld ondernemen enkele vrienden een oldtimerrit. “En dan maakt ge wat mee”, klinkt het vrolijk. Steevast zijn er belevenissen. In Nederland zijn afgelopen zomer nog 2 tractorkameraden met hun oldtimers per ongeluk op de autosnelweg beland. Een politie-escorte begeleidde hen naar de afrit. Nog een memorabele gebeurtenis is dat Guido Cortoos ooit tijdens een tocht cilinderkoppen van een tractor moest vervangen. Hij heeft al wat ervaring met lange oldtimer tractorritten. Zo reed hij met een Steyr ooit naar Oostenrijk en eens naar Lourdes (Frankrijk).

De tocht naar de Werktuigendagen in Oudenaarde bedraagt zo’n 120 km.
De tocht naar de Werktuigendagen in Oudenaarde bedraagt zo’n 120 km. - Foto: TD

Interesse en verbondenheid met landbouw

Op de vraag of de vrienden kunnen sleutelen, valt eensluidend het antwoord ‘ja’. Het is nodig als je oldtimertochten wil ondernemen, zo blijkt.

Met Willy Tonné is er een gepensioneerd carrosseriehersteller onder de vriendengroep. Hun tractoren zijn dus niet enkel in technisch goede staat, maar ogen optisch ook voortreffelijk.

De leden van de vriendengroep die wij spraken zijn nagenoeg allemaal jong gepensioneerden met interesse in de landbouw. Guido Cortoos heeft zoogkoeien. Guido Stillaert helpt op de boerderij van zijn zoon Stijn. Luc Pardon boert met zijn zoon Jan op een gemengd familiaal bedrijf met akkerbouw en Belgisch witblauw vleesvee. Via hun eigen hoeveslachterij brengen ze het vlees aan de man.

Band met Steyr

Luc Pardon heeft de voorliefde voor het merk Steyr met de paplepel meegekregen. Op zijn ouderlijke boerderij kocht vader altijd Steyr-tractoren. Ook bij Guido Cortoos werken ze met Steyr op de boerderij. Christian Humblet heeft vroeger nog voor Steyr-invoerder ‘Hocké’ gewerkt.

De vrolijke zeventiger Chico heeft tevens een mooie band met het Oostenrijkse merk. “Op achtjarige leeftijd heeft een boer waar ik ging helpen mij leren rijden op een Steyr N180a. Die zei altijd dat, als hij overlijdt, ik de tractor zou erven. Zijn vrouw heeft woord gehouden en halverwege de jaren 80 werd dit de eerste tractor uit mijn collectie. Deze is opgelopen tot 17 stuks en ondertussen ietwat afgebouwd weer.

Voor de komende Werktuigendagen voorziet de vriendengroep om 9 Steyrs mee te nemen, waarvan er 5 van Chico zijn. Alles op transport krijgen is een hele puzzel. Aan enthousiasme en inzet alvast geen gebrek. Chico en vriendin Maddy kruipen beiden zelf achter het stuur van een Steyr-oldtimer, met erachter nog aanhangwagens geladen met Steyr-tractoren.

We wensen hen allen een goede rit en prachtige beleving.

Tim Decoster

Lees ook in Werktuigendagen

Meer artikelen bekijken