Startpagina Actueel

West-Vlaanderen versoepelt droogtemaatregelen

Heel wat oppompverboden en andere droogtemaatregelen zijn reeds ingetrokken. De provincie West-Vlaanderen versoepelde op 22 september de lokale droogtemaatregelen. Daar blijft er enkel nog voor de Rivierbeek een tijdelijk verbod om water te onttrekken uit de waterlopen.

Leestijd : 2 min

Sinds begin augustus was het in de stroomgebieden van De Blankaart, de Kemmelbeek en de Rivierbeek verboden om water te onttrekken. Na de tweede helft van augustus waren er lokale, soms zelfs stevige, buien. Die neerslag bleek echter te plaatselijk om voor voldoende aanvoer te zorgen in deze West-Vlaamse stroomgebieden.

Herfstperiode is gestart

De hittedagen zijn achter de rug en de start van de herfstperiode gaat gepaard met verspreide neerslag. “We stellen vast dat de situatie nog niet overal voldoende hersteld is. Voor De Blankaart en de Kemmelbeek zijn er wel mogelijkheden om het vooropgestelde waterpeil te benaderen. De verzilting is de jongste weken afgenomen en dankzij deze verbeterde waterkwaliteit is er wat ademruimte om het water gericht te verdelen. Samen met een verminderde watervraag voor de gewassen en voor de natuurdoelstellingen kunnen we al iets vroeger het onttrekken uit deze waterlopen terug toelaten”, zegt gouverneur Carl Decaluwé.

Precaire situatie op de Rivierbeek

Voor het stroomgebied van de Rivierbeek blijft de situatie precair. De minimale drempelwaarden blijven ver buiten bereik, ondanks de neerslag die we al mochten ontvangen. Het onttrekkingsverbod blijft er voorlopig nog van kracht. Dit stroomgebied staat in verbinding met het stroomgebied van de Bornebeek en het opwaartse traject van de Hertsbergebeek waar al sinds 1 april 2022 een permanent onttrekkingsverbod van kracht is. 

De situatie in West-Vlaanderen wordt voort op de voet gevolgd. De onttrekkingsverboden zijn online raadpleegbaar op https://www.vlaanderen.be/droogtemaatregelen en de provinciale website www.west-vlaanderen.be/waterschaarste.

FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken