Startpagina Akkerbouw

Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af

De prijzen van landbouwproducten in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal van dit jaar veel minder sterk gestegen.

Leestijd : 1 min

De wereldmarkt komt tot bedaren na de scherpe prijsstijgingen van de afgelopen tijd, maakt het Europese statistiekbureau Eurostat op uit de cijfers.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne, ruim anderhalf jaar geleden, haperde onder meer de aanvoer van graan en werd dat flink duurder. Ook is het Oost-Europese land een belangrijke exporteur van grondstoffen voor veevoer, die na het begin van de oorlog duurder werden.

Tuinbouwers hadden ook last van de hoge energie- en kunstmestprijzen. Dat joeg de inflatie aan. Landbouwproducten waren in de EU afgelopen voorjaar gemiddeld 2 % duurder dan een jaar eerder, meldt Eurostat. Dat is veel minder dan het kwartaal ervoor, toen de stijging nog 17 % bedroeg. Het was vooral de droogte die prijzen opdreef, bijvoorbeeld van citrusfruit, olijfolie en aardappelen. Graan werd juist goedkoper.

De prijzen van benodigdheden voor de landbouw, zoals kunstmest, bodemverbeteraars, energie en veevoer, zijn zelfs gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat is voor het eerst in bijna 3 jaar, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs blijft stijgen

Aardappelen Na eerdere prijsstijgingen in de voorbije weken, meldt Belgapom deze week opnieuw een prijsstijging voor de rassen Fontane en Challenger. Ditmaal van 550 naar 600 euro per ton (zonder BTW).
Meer artikelen bekijken