Startpagina Economie

Suikerprijs op hoogste peil in 13 jaar

De prijs van suiker wereldwijd heeft in september het hoogste peil in 13 jaar bereikt, zo meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Oorzaak: ongerustheid over de impact van het El Niño-weerfenomeen op de suikeroogst in Thailand en India.

Leestijd : 1 min

De suikerprijsindex van de FAO ging op een maand tijd 9,8% hoger. De forse toename is volgens de FAO in hoofdzaak te wijten aan het feit dat we steeds meer een vernauwing van het wereldwijde aanbod vrezen in het volgende seizoen (2023-2024), dat staat in een maandrapport.

El Niño en olieprijzen

De eerste schattingen voorzien een daling van de productie in Thailand en India, 2 grote suikerproducenten, veroorzaakt door El Niño. Bij dat weerfenomeen leidt opwarming van zeewater in de Stille Oceaan tot droger of veel natter weer in delen van de wereld en zelfs extreme weersomstandigheden. Het is die droogte die weegt op de suikerproductie.

Ook haalt de FAO de hoge olieprijzen aan: dat zet suikerproducenten aan om de oogst deels aan te wenden voor de productie van ethanol, dat als brandstof gebruikt kan worden. Daardoor is er minder suiker beschikbaar op de markt, wat de prijs opdrijft.

Compensaties

Anderzijds wordt de suikerprijshausse volgens de VN-organisatie beperkt door grote productievolumes in Brazilië, in navolging van gunstige weersomstandigheden en een verzwakking van de Braziliaanse munt.

De algemene voedingsprijs is dan weer gestabiliseerd in september. Prijsdalingen van olieën, melkproducten en vlees compenseerden de duurdere suiker.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken