Startpagina Akkerbouw

Op vroeg gezaaide percelen met wintergranen worden al bladluizen waargenomen

Op vroeg gezaaide percelen met wintergranen worden al bladluizen waargenomen. Op een aantal praktijkpercelen werd reeds advies tot behandeling gegeven. Het Landbouwcentrum Granen (LCG) raadt aan om de eigen percelen goed te nekijken, zeker in het geval van vroege zaai en een groot areaal maïs in de buurt.

Leestijd : 1 min

De klassieke waarnemingen naar bladluizen in de wintergranen in het waarnemingsnetwerk van het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen zijn nog niet gestart. Het eerste officiële bericht komt pas later.

De schadedrempel in de herfst is 5% van de planten bezet met virusdragende bladluizen, m.a.w. 5 planten op 100 planten bezet met minstens 1 virusdragende bladluis. Zonder inzicht in de virulentie wordt een behandelingsdrempel van 10% bezette planten gehanteerd.

Ingrijpen kan ook nodig zijn bij tolerante rassen

Uit meerjarig onderzoek naar het al dan niet behandelden van tolerante en niet-tolerante variëteiten door Inagro blijkt dat de bladluisdruk in elke situatie verder gevolgd moet worden. Bij een hoge bladluisdruk kan het raadzaam zijn om in te grijpen, ook bij tolerante rassen.

LCG

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken