Startpagina Agritechnica

New Holland ontvangt gouden medaille op Agritechnica

Dit jaar heeft opnieuw een expertenjury, aangesteld door de Duitse landbouworganisatie DLG, zich gebogen over de nieuwigheden die in het kader van de Agritechnica-beurs zijn aangemeld.

Leestijd : 2 min

De jury bekroont de noviteiten op basis van technische verbeteringen of innovatieve processen die zijn doorgevoerd. Ze krijgen respectievelijk een gouden of zilveren medaille.

We herinneren ons dat de Agritechnica editie van 2021 verplaatst is naar 2022 om finaal door de Covid-19 gezondheidcrisis te zijn geannuleerd. Toen waren er wel nieuwigheden bekroond, er werd 1 gouden en 16 zilveren medailles uitgedeeld. Dit jaar toonde de expertenjury zich opnieuw niet zo genereus: er zijn 17 zilveren en 1 gouden medaille uitgedeeld. In totaal dus 18 bekroningen op 218 inzendingen.

Nieuwe maaidorser in het topsegment

New Holland is de gelukkige om met een gouden medaille bekroond te zijn. Dit voor een nieuwe maaidorser in het topsegment. Het gaat over een CR-model voorzien van een dubbele axiale rotordorssysteem. De Twin Rotor-technologie van de fabrikant. Kenmerkend hierbij is de inplanting van de dorsrotors in de lengterichting van de machine.

De jury koos voor deze noviteit omwille van het feit dat de technische prestaties van dergelijke machine steeds meer gelimiteerd worden door beperkingen op vlak van afmetingen en gewicht. De constructeur wist hier innovatief op in te spelen door meer plaats te creëren door een ander aandrijfsysteem te combineren met een breder dorsoppervlak. De prestaties van de machine verhogen hierdoor zonder een impact te hebben op zijn breedte.

De vernieuwing gaat gepaard met een nieuw automatisch systeem om gewasblokkeringen te voorkomen en een reinigingszone die met 13% toenam. Ook een nieuw systeem, aangestuurd door druksensoren, wordt toegepast om het graan over de zeven te verdelen.

New Holland geeft nog niet meer technische informatie over de machine vrij, hiervoor is het wachten tot op Agritechnica zelf.

Belgisch gouden randje

Bemerken we dat voornoemde noviteit een Belgisch randje heeft daar de machine in het West-Vlaamse Zedelgem ontwikkeld is en geproduceerd zal worden. Het is niet voor het eerst dat een noviteit, dat deels steunt op Belgisch ontwikkelingswerk, op Agritechnica met een gouden medaille wordt bekroond. In 2019 werd Joskin nog bekroond met een gouden medaille in Hannover omwille van de elektrische wielaandrijving op zijn aanhangwagens die het ontwikkelde in samenwerking met John Deere.

Tim Decoster

Lees ook in Agritechnica

Meer artikelen bekijken