Startpagina Economie

Handelsakkoord Nieuw-Zeeland

De Europese Commissie voor Internationale Handel heeft op 24 oktober groen licht gegeven (met 27 stemmen voor, 2 tegen en 2 onthoudingen) voor het goedkeuren van het vrijhandelsakkoord van de Europese Unie met Nieuw-Zeeland.

Leestijd : 1 min

Het is een eerste stap in de ratificatie van het akkoord door het Europese parlement. De tekst van het akkoord moet nu een meerderheid krijgen bij een stemming die vermoedelijk later deze maand georganiseerd wordt. Dan kan het vrijhandelsakkoord midden volgend jaar in werking treden.

De goedkeuring door het Europese parlement is een verplichte etappe in het ratificeringsproces voor vrijhandelsakkoorden. Het Europese parlement kan zich evenwel niet uitspreken over de inhoud van het akkoord. Het kan het akkoord enkel goedkeuren of wegstemmen, maar niet aanpassen.

Schapenvlees en melkpoeder

Europa is één van de grootste handelspartners van Nieuw-Zeeland. De bilaterale handel in goederen tussen de 2 partners bedraagt zowat 9 miljard euro en zou 30% kunnen groeien.

In het landbouw-luik van dit nieuwe vrijhandelsakkoord is voorzien dat Europa zijn grenzen opent voor onder meer 38.000 ton schapenvlees aan nultarief, 10.000 ton rundsvlees aan een tarief van 7,5%, 15.000 ton melkpoeder aan een tarief van 20% en 25.000 ton kaas aan nultarief.

Varkensvlees

In de omgekeerde richting zorgt het akkoord voor de afschaffing van tarieven op belangrijke sectoren van Europese uitvoer naar Nieuw-Zeeland, zoals varkensvlees. Het akkoord zorgt bovendien voor een betere bescherming van in Europa beschermde aanduidingen (champagne, prosecco, feta, ...).

Agrifil/FVDL

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken