Startpagina Actueel

Demir in Trends Talk: “Goedkeuring stikstofdecreet is een kwestie van dagen of weken”

Trends Talk wist minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) te strikken voor een interview over stikstof op zaterdag 4 november op Kanaal Z. Daarin kondigt de minister aan dat ze heel dicht bij een akkoord staat en dat het voor haar een kwestie van dagen of weken is vooraleer het stikstofdecreet wordt goedgekeurd.

Leestijd : 3 min

Na de kritische opmerkingen van de Raad van State over het voorstel tot stikstofdecreet van N-VA en Open Vld hebben juristen, parlementsleden van de verschillende fracties en kabinetsmedewerkers verder gediscussieerd over het voorstel. Ook tijdens de voorbije herfstvakantie was er nog volop overleg over het stikstofdossier.

Erop of eronder

Volgens de minister is het de komende weken erop of eronder met het stikstofdossier. En als het aan haar ligt, is het erop.“We staan dicht bij een oplossing. Dit is waarom ik al 3 jaar mijn nek heel fel heb uitgestoken en ook een beetje de pispaal van de Wetstraat ben geweest. Er is de afgelopen 3 jaar heel hard aan dit dossier gewerkt en we staan nog een heel klein stukje verwijderd van de definitieve oplossing. We moeten de komende dagen en weken de knoop doorhakken, zodat het parlement zo snel mogelijk kan overgaan tot een stemming van het decreet.”

Ze zal er tot de laatste snik voor vechten, zegt Demir in de uitzending. “Niet omdat ik daar vrolijk van word of omdat ik dat tof vind, integendeel. Maar het moet gewoon gebeuren, dit is noodzakelijk. Als het niet moest, dan zouden we dat ook niet doen. Ik denk dat iedereen dat wel begrijpt.”

Meer onderbouwing

Volgens de minister staat men niet zo ver van een oplossing. “Het is nu een kwestie van door die zure appel heen te bijten en te laten zien aan de samenleving dat de verkozenen des lands nog in staat zijn grote dossiers als dit op te lossen. Dat verwachten de mensen van ons.”

“De Raad van State vraagt meer onderbouwing en die komt er. Voor de opmerkingen over de drempels bestaan er verschillende mogelijke oplossingen en die worden nu bekeken. Het is de bedoeling dat de werkgroep deze week politiek afklopt over dit stikstofdecreet in de Vlaamse regering.”

Niet wachten op bijstellingen van cd&v

Met de twee bijstellingen die cd&v bekomen had in het politieke akkoord van dit voorjaar houdt Demir geen rekening. Voor die bijstellingen inzake de vergunbaarheisdrempel en het zogenaamde externe salderen moet een milieu-effectenrapport gemaakt worden en de besluiten daarvan worden pas tegen de zomer van volgend jaar verwacht. Demir wil het stikstofdecreet van deze zomer van N-VA en Open Vld nu al laten stemmen en zal naar eigen zeggen de eerste zijn om dat te versoepelen zodra dat kan.

Aflopende vergunningen verlengen

Demir doet in het interview ook uitspraken over de vergunningen die heel binnenkort, namelijk binnen enkele weken of maanden in 2024, aflopen.

Demir: “Het is zo dat de komende maanden heel wat vergunningen verlopen. Dan vind ik het niet meer dan normaal, en ik denk de voltallige regering, dat we een aantal van die aflopende vergunningen verlengen. Op dit moment weten die bedrijven eigenlijk niet wat nu de definitieve stikstofregeling wordt en ik vind dat je ze ook niet moet opzadelen met het feit dat de politiek nog geen keuze heeft gemaakt. Mij lijkt het dus de logica zelve dat we de aflopende vergunningen verlengen zodat ze voldoende tijd hebben om te kijken om hun dossier in orde te brengen.”

Voor deze uitzending deden de makers een oproep aan onder meer de landbouwsector om vragen voor de minister door te sturen. Eén kijker vroeg of het niet beter zou zijn om de kaart met de Vlaamse beschermde natuurgebieden te hertekenen tot een meer aaneengesloten geheel. Demir ziet daar weinig heil in. Nederland heeft dat gevraagd, maar de Europese Commissie had er geen oren naar.

De integrale uitzending van Trends Talk met minister Demir kan je nog herbekijken op Trends.be.

Trends/AV/FVDL

Lees ook in Actueel

‘Lekker van bij ons Connect’ verbindt voedselprofessionals met elkaar

Actueel VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, lanceert op woensdag 15 mei ‘Lekker van bij ons Connect’: een uniek matchmakingplatform waar voedselprofessionals elkaar kunnen ontmoeten en smaakvolle samenwerkingen aangaan. Wie op zoek is naar kennisuitwisseling, nieuwe afzetmarkten, lokale producten of andere samenwerkingen, kan zich vanaf nu registreren op connect.lekkervanbijons.be. Het initiatief dient om het aanbod lokaal lekkers te vergroten en te versterken.
Meer artikelen bekijken