Startpagina Paarden

De naam ‘de Liedekerke’ staat voor ‘Eventing in het bloed’

Het is alsof de discipline eventing pas in de herfstmaanden op kruissnelheid komt. Vallende bladeren en herfstige kleuren vormen dan het decor voor de mooiste internationale concoursen. Landbouwleven nam een kijkje in het leven van Barbara en Lara de Liedekerke - Meier, moeder en dochter, gepokt en gemazeld in deze tak van de paardensport.

Leestijd : 4 min

Lara kan terugblikken op een schitterend seizoen met grootse successen. Dit is het verhaal van 2 vrouwen en een merrie van hun ondertussen bloeiende fokkerij!

Dik 10 jaar geleden bezocht Landbouwleven het domein van de familie de Liedekerke in het Waalse Gesves. Er zat toen reeds vaart in de fokkerij van eventingpaarden op het kasteeldomein. Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over. Dat bleek uit de passie voor fokkerij die Barbara de Liedekerke (moeder van Lara) toentertijd reeds preekte. Haar geloof in bepaalde bloedlijnen en kruisingen, haar ervaring in de sport en als organisatrice van het ondertussen wereldvermaarde concours Eventing Arville spraken daarbij voor zich. Dochter Lara stond toen aan de wieg van haar carrière. Ondertussen is ze een begrip, nationaal en internationaal.

De moeder

Dé vrouw achter Eventing Arville is dus Barbara de Liedekerke. Het unieke concours met Engelse inslag kwam er dankzij haar energie en doorzettingsvermogen. De discrete charme van de adel sierde de dame toen we met haar spraken jaren geleden en dit is vandaag de dag niet anders. Toch spreekt ze evenveel over haar fokmerries als over ‘haar’ concours van Arville. Barbara de Liedekerke was en is een vrouw die altijd al het belang inzag van een gerichte en gespecialiseerde fokkerij.

In de afstamming van een fokmerrie dient er voor haar minstens een ‘XX’ (volbloed) of ‘X’ (Anglo) te zitten, het liefst in de tweede of de derde generatie. Een hengst moet ook ruim voldoende bloed voeren, maar dient vooral te beschikken over atletische kwaliteiten, die hij doorgeeft aan zijn nakomelingen. Alvorens een merrie de fokkerij vervoegt, dient ze ook eventing gelopen te hebben. Men voelde ten tijde van dit gesprek reeds dat het kasteeldomein van Arville niet alleen veel zou gaan betekenen in de sport, maar ook in de fokkerij. De fokkerij van de familie de Liederkerke is vrij jong en ging pas echt van start kort na 2010.

De dochter

Lara de Liedekerke-Meier, dochter van Barbara en ondertussen gehuwd met de Duitse eventer Kai-Steffen Meier, is niet meer weg te denken uit de nationale en internationale eventingsport op het hoogste niveau.

Ze kan terugblikken op een achtvoudige titel van Belgisch kampioene in de discipline en baat samen met haar echtgenoot een sport- en handelsstal uit op het familiale kasteeldomein.

De amazone beschikt over enkele getalenteerde ‘Diarado’s’ en kijkt uit naar de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar. Bij haar paarden horen niet enkel deze uit de familiale fokkerij, maar toch is de voorkeur voor nakomelingen van bepaalde hengsten opvallend.

Parcours in 2023

Op het traditionele concours Eventing Arville 2023 zegevierde Lara de Liedekerke in het Belgisch kampioenschap Senioren met Ducati d’Arville (Diarado x Perpignon x Mont du Cantal X). Ze klopte hier Karin Donckers, die tweede werd met Leipheimer van het Verahof (v. Vigo d’Arsouilles). We schrijven daarna september 2023 in Waregem, waar Lara de Liedekerke goud pakte bij de 5-jarigen op het Belgisch kampioenschap Jonge Eventingpaarden, met de vosmerrie Jungle Drum (Jaguar Mail x Contendro). We borduren verder op de ‘Diarado’s’ (Diamant de Semilly x Corrado I) van Lara met een tweede plaats op het legendarische concours van Boekelo (CCIO4*-L), recent vorige maand, met Ducati d’Arville.

Met de spirit van een vechter en met alweer een nakomeling van Diarado in de aanslag trok de amazone naar het Wereldkampioenschap Jonge Eventingpaarden in Le Lion d’Angers (FR), beter bekend als Le Mondial du Lion eind oktober. Ze startte er bij de 7- jarigen en pakte zilver met Kiarado d’Arville, een Diarado uit Nooney Blue van Jet Set du Rézidal, uit eigen fokkerij. Met Quintus (v. Diarado x Darco) nam ze ook deel aan dit WK voor 7-jarigen.

De merrie

Nooney Blue (Jet Set du Rézidal (Jalisco B v. Almé) x Shamaraan XX) is de merrie die in feite aan de basis ligt van de carrière van Lara de Liedekerke. Met deze merrie, geboren in 1997, nam de amazone deel aan haar eerste Wereldruiterspelen in Kentucky 2010. Dit deed ze nadat ze samen aan de start kwamen van haar eerste Belgisch kampioenschap, 3 Europese kampioenschappen en 2 als Young Rider. De SBS-schimmelmerrie deed ondertussen ook haar duit in het zakje wat de familiale fokkerij betreft.

Met Vigo d’Arsouilles bracht ze de merrie Hooney d’Arville. Het laatste wapenfeit van deze Hooney is een schitterende derde plaats op CCIO4*-L in Boekelo (NL) in oktober ll. Indigo d’Arville(2014) werd geboren uit de paring van Nooney Blue met I’m Special de Muze. Kiarado d’Arville (zie WK Le Lion d’Angers, eerder vermeld) is haar zoon van Diarado, en La La Land d’Arville (v. Herald 3 v. Heraldik XX) zag het daglicht in 2017 in de fokkerij d’Arville.

De moederlijn van

Nooney Blue

Mooney Raaphorst XX, de moeder van Nooney Blue, bracht met Wunderboy van de Zuuthoeve (v. Argentinus) ook de onvolprezen Alpaga d’Arville, jarenlang succesvol met Lara de Liedekerke (CCI4*) en Kai-Steffen Meier (CCI3*). Mooney Raaphorst XX voert in de derde generatie aan vaderszijde het bloed van de legendarische Charlottesville XX (Prince Chevalier XX x Nearco XX. Deze waardevolle moederlijn heeft de jonge eventingfokkerij van Arville dus wel degelijk op de kaart gezet!

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken