Startpagina Paarden

Derde veulenprijskamp in Waasmunster

Op 5 november ging in Oost-vlaanderen het bekende veulenprijskamp door. Deze veulenprijskamp ging voor de derde keer op rij door in Manege Paddock in Waasmunster.

Leestijd : 2 min

Tijdens deze prijskamp kwamen zowel jaarlingveulens aan bod als veulens geboren in 2023.

Jaarlinghengsten – ereprijs Robert Verdonckt

Bij de jaarlinghengsten waren er 9 kandidaten, verdeeld over 2 reeksen, die door ondertussen bekende namen gewonnen werden: Major van de Boterhoeve (v. Lord) en Michiel van het Thiendehof (v. Matteo). Major van de Boterhoeve kwam, zag en overwon. Major sprokkelde al een aardig palmares bijeen met kampioentitels: kampioen hengsten 1 & 2 jaar op het Vlaams kampioenschap eind juli, kampioen op de officiële prijskamp Oudenaarde en op beide veulenprijskampen van de Vrienden van de Oost-Vlaamse Trekpaardfokkers (VOT) te Beveren en Landegem. Ook hier in Waasmunster op de bekende veulenprijskamp van Pakov werd hij kampioen. Michiel werd reservekampioen.

Hengstveulens – geboren 2023 – ereprijs Gaston De Kesel

Bij de hengstveulens waren ze met 13 veulens, verdeeld over 3 reeksen.

De bruinschimmel Cisse van ’t Groenenbroek (v. Kobus van de Klaverhoeve) – fokker Frans en Monique Beullens – eig. Eddy Van Langenhove, werd kampioen. Het reservekampioenschap ging naar Artois van de Boterhoeve – bruinschimmel (v. Lord) – fok. Eig. Stal Imschoot. Het brons ging naar de in Wallonie geboren Hugo du Malametz (v. Kobus van de Klaverhoeve), een veulen dat als fokker Noël Dupire heeft en als eigenaar Eddy Van Langenhove.

Merrieveulens – geboren 2023 – ereprijs Dr. William Beeckman

Tot slot kwamen er 17 merrieveulens aan bod, verdeeld over 4 reeksen waar Matteo zijn stempel drukte bij de deelnemers van het kampioenschap als vader of grootvader.

De oudste reeks van 5 merrieveulens werd gewonnen door Fien van de Rinkerakker (v. Hector van ’t Grootveld), met als fokker/eigenaar Jens Teerlinck. De volgende reeks ging naar Elize van het Suikervoetpad (v. Matteo) – fokker Tom Dons en eigenaar Van Langenhove. Reeks 3 was voor Gina van de Puipaert (v. Rubben van ’t Langhof), van fokker Jan Jonckheere en eigenaar Eddy Van Langenhove.

Als laatste kwam een veulen aan bod met een heel verhaal: Vitaya van ’t Zevekoot (v. Rubben van ’t Langhof x Katrien van ’t Valleihof). Moeder Katrien overleefde de geboorte niet en Vitaya werd grootgebracht door een pleegmoeder. Dit merrieveulen heeft als fokker en eigenaar familie De Graeve.

Vitaya werd verdienstelijk kampioene bij de merrieveulens 2023. Fien van de Rinkerakker werd reservekampioene, derde in het kampioenschap werd Gina en Elize van het Suikervoetpad werd vierde.

Ann Muys

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken