Startpagina Paarden

Grégory Wathelet lanceert België in de Wereldbeker

Het was op de tanden bijten op zondagnamiddag 4 november tijdens de wereldbekermanche jumping op Equita Lyon. Het publiek hoopte op een zege in eigen rangen van Julien Epaillard, maar Grégory Wathelet stak hem de loef af… met brio en met Bond, Jamesbond!

Leestijd : 3 min

Het beste van de springsport op wereldniveau, dat is waar iedereen op het event Equita in Lyon naar uitkeek. Het op de weg naar het zuiden gelegen culinaire Utopia was meteen de eerste landing van de FEI Longines Wereldbeker Jumping op het vasteland. Lyon werd in oktober immers voorafgegaan door de kwalificatierondes van Oslo en Helsinki. Aan de start kwamen een 40-tal combinaties, tal van hen met Olympische en wereldtitels op zak. Paarden en ruiters pakten aan op een zeer delicaat en uitermate selectief parcours. Veertien combinaties haalden de barrage. Twee van hen reden onder Belgische vlag: Grégory Wathelet en Pieter Devos.

Het kan altijd sneller

De Brit Ben Maher en zijn SF-merrie Dallas Vegas Batilly (Cap Kennedy x l’Arc de Triomphe) namen de leiding foutloos in 34.59 sec. Jana Wangers met de Oldenburger-merrie Dorette (Dollar du Murier x Fighting Alpha) was sneller (34.05 sec.), maar kreeg een balk op de voorlaatste hindernis. Snelheidsduivel Julien Epaillard zag een risico wel zitten en stuurde zijn Dubai du Cêdre (SF, Baloubet du Rouet x Diamant de Semilly) foutloos rond in de knaltijd van 33.10 sec. Over en uit dachten velen toen ‘Speedy Julien’ de piste verliet. Maar dit was buiten onze landgenoot Grégory Wathelet en zijn SF-hengst Bond Jamesbond de Hay gerekend. De ruiter rekende terecht volop op de immense galopsprongen van zijn bruine hengst en liet de ongelooflijke score van 32.93 sec. noteren. De Franse publiekslieveling Julien Epaillard en Olympisch kampioen Ben Maher werden dus verwezen naar respectievelijk de tweede en de derde plaats. Pieter Devos werd mooie vijfde met Jarina (KWPN, Cicero Van Paemel Z x Harley VDL).

Pittig detail: de 3 beste paarden van deze wedstrijd zijn Selle-Français gefokt!

Grégory Wathelet aan het woord

“De barrages zijn momenteel toch niet echt het sterkste punt van mijn paard, gewoonweg omdat we er nog niet veel reden. Toch voelde ik van bij het begin dat hij ervoor ging, en dus gaf ik hem alle kansen. Ik ben terecht trots op hem. We vormen nog niet lang een combinatie, maar toch merk ik dat hij veel atletischer is dan ik vermoedde. Het concours in Lyon staat ook altijd voor bomvolle tribunes. Ik ga er dan ook graag aan het werk, zelfs al voelt men dat het publiek uitkijkt naar zeges van landgenoten. De volgende afspraken zijn normaal de wereldbekermanches van Londen en Mechelen voor ons. De finale ook natuurlijk, als ik kan deelnemen aan voldoende kwalificaties.”

Een span om rekening mee te houden

De FEI Driving World Cup is vrij recent op Equita Lyon en het publiek is de zeges van regerend wereldkampioen Boyd Exell (AUS) nog niet vergeten. Dit bleek uit dit derde jaar dat Lyon meetelde als kwalificatie voor de wereldbeker vierspanmennen. Excell was er alweer oppermachtig, zowel in de warm-up als in de tweede manche. IJsbrand Chardon pakte er de tweede plaats van het podium. België kon alweer rekenen op Dries Degrieck en zijn span om het podium te vervolledigen op de derde plaats. Onze landgenoot Glenn Geerts werd mooi vierde. Onze vierspanmenners blijven actief in de bronzen gelederen op het hoogste niveau. Maar dat het kan keren weten we ondertussen van Bredero!

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken