Startpagina Agribex

“Vrouwen zijn vaak de drijfkracht van het bedrijf én het gezin”

Op 7 december is het opnieuw Ladies Day op Agribex. Voor de derde keer worden de vrouwelijke bezoekers die dag extra in de watten gelegd. “We zullen de aanwezige vrouwen verwennen met wat lekkernijen, en als ludiek extra doen we ook een verkiezing voor meest vrouwvriendelijke tractor”, klinkt het bij de organisatie.

Leestijd : 4 min

Gracienne Geenens, verkoopsdirecteur bij Eliet Machines en ook bestuurslid van Agribex, is medeorganisator van de vrouwendag op Agribex. “Vrouwen hebben een heel belangrijke rol in de land- en tuinbouwwereld, die eigenlijk nog steeds onderbelicht wordt”, vertelt Geenens. “Daarom zetten wij op donderdag 7 december de vrouwen graag een beetje meer in de kijker. Veel exposanten zullen met de Ladies’ Day voor de dames een extraatje voorzien. Vorige keer zorgden zij voor cava, pralines, bloemen, versierde machines, enzomeer.

Verkiezing ‘meest vrouwvriendelijke tractor’

“Vrouwen in de landbouwsector zijn niet enkel ‘de vrouw van’. Zij zijn in hun bedrijf even belangrijk als de man, en dat moeten we blijven beklemtonen door de vrouw soms in de kijker te zetten. De vrouw is vaak dé steunpilaar binnen het bedrijf die niet gemist kan worden”, gaat Geenens verder.

“Op 7 december op Agribex zullen bekende boerinnen uit Vlaanderen en Wallonië de ‘meest vrouwvriendelijke tractor’ bekronen. Die boerinnen zijn Mieke Verniest, Lies Sampers, Silke Annendyck, Anne-Catherine Dalcq en Caroline Jaspart.

Zij zullen in de voormiddag langsgaan bij de verschillende standhouders en de tractoren beoordelen op basis van design, poken, treden, het stuur, de zetel, enzoverder. Rond 15 uur maken we de winnaar bekend en overhandigen we een trofee. De winnende tractor krijgt een grote strik.”

Ludieke aanpak

“Tijdens de afgelopen edities namen we de vrouwendag op Agribex redelijk serieus. We focusten ons toen onder andere op de problemen en oplossingen rond welzijn en opvolging, en lieten grote namen komen, maar nu mag het al eens iets losser. We willen dat de dames zich amuseren. Met alle huidige problematieken hebben ze dat wel verdiend.

Twee jaar geleden zou koningin Mathilde tijdens de Ladies’ Day op Agribex langskomen, maar omwille van corona, en afgelasting van de beurs, moesten we die samenkomst verplaatsen naar het melkveebedrijf Koeweidehof van Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt in Merchtem. Daar hadden we met verschillende boerinnen een heel aangenaam gesprek met de koningin. Ze toonde toen veel interesse en begrip. Tijdens de editie van 4 jaar geleden kwam Europees parlementslid Hilde Vautmans langs. Nu pakken we het dus iets luchtiger aan.”

In 2021 ontvingen enkele vrouwen uit de landbouwsector, waaronder Gracienne Geenens, koningin Mathilde op melkveebedrijf Koeweidehof.
In 2021 ontvingen enkele vrouwen uit de landbouwsector, waaronder Gracienne Geenens, koningin Mathilde op melkveebedrijf Koeweidehof. - Foto: Agribex

Hard werken voor erkenning

“Ik heb zelf heel hard moeten vechten voor mijn job als verkoopsdirecteur”, vertelt Geenens. “Ik heb altijd in de machinewereld gewerkt, maar ik ben gestart als administratief bediende. Ik had veel ambitie en ben in mezelf blijven geloven. Het is geen fabeltje dat je als vrouw veel harder moet werken om een hoge functie te bekleden. In mijn beginjaren kreeg ik bijvoorbeeld aan de telefoon vaak de vraag of ik een collega kon doorgeven. Daarmee bedoelden ze natuurlijk een man.

Sommigen vonden duidelijk dat een vrouw beter in de keuken kon staan, maar gelukkig is dat geëvolueerd. Door de jaren heen heb ik een goede naam kunnen maken voor mezelf, waardoor ik steeds meer respect heb verworven bij de collega’s.

Vrouwen in hoge functies zorgen naar mijn mening in het bedrijf voor meer empathie en een betere organisatie. Vandaag de dag zijn er nog te weinig vrouwen in die functies, maar we komen al van ver.

Ondertussen heb ik gewerkt voor een Belgische, Japanse en een Duitse fabrikant, waardoor ik ook een heel netwerk heb opgebouwd. Het voordeel van een van de weinige vrouwen in de sector te zijn, is dat de mensen zich mij herinneren. Ik heb na veel jaren hard werken eindelijk het gevoel dat ik echt gerespecteerd word. Ik deins ook helemaal niet terug om een presentatie of demonstratie te geven. Het liefst haal ik machines uit elkaar, waarna ik ze weer in elkaar steek, althans dat probeer ik.”

Groene vingers

“Toen ik nog jong was, wilde ik eigenlijk airhostess worden. Ik studeerde boekhouding en wilde dan verder- gaan met talen. Die talenkennis heb ik nu natuurlijk ook veel nodig, want ik ga regelmatig naar het buitenland om onze machines te promoten.

Toch lag mijn interesse ook al heel mijn leven bij mechanisatie, en ik ben supertrots dat ik daar mijn job van heb kunnen maken. Ik heb altijd al groene vingers gehad, en als ik op pensioen ga, wil ik dan ook een grote moestuin met kippen en liefst ook een wei met Highland Cows. Ik hoop zelfs ooit een kleine windmolen te zetten, zodat ik voor mijn eigen elektriciteit kan zorgen. Die liefde voor dieren en de natuur heb ik meegekregen van mijn grootouders. Zij waren landbouwers”, vertelt Geenens.

Alle vrouwen welkom

Ik hoop van harte dat we onze Ladies’ Day nog lang kunnen organiseren op Agribex, want de vrouw is de drijfkracht van het bedrijf én het gezin. Eigenlijk zouden ze elke dag evenveel waardering moeten krijgen als op onze Ladies’ Day. Vrouwen in de tuin- en landbouwwereld, en alle andere vrouwen daarbuiten, verdienen alle respect voor het werk dat ze verzetten.

Ik hoop dat we veel vrouwen mogen zien en ontmoeten tijdens onze beurs.”

Sanne Nuyts

Sorry, the PDF couldn't be displayed

Lees ook in Agribex

Smart Farming in de kijker op Agribex

Agribex 2018 wordt het jaar van de data in de landbouw. Agribex besteedde daarom de nodige aandacht aan hoe de landbouwer precisielandbouw kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. Er werd een thema-eiland opgericht en ook het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO focusten op de technologie.
Meer artikelen bekijken