Startpagina Paarden

Keuring Haflinger-paarden

Voor de keuring van de Haflinger-paarden in Sint-Lievens-Houtem waren 52 paarden ingeschreven in de cataloog. Daarvan waren er uiteindelijk 48 aanwezig, met 15 deelnemers.

Leestijd : 2 min

Tijdens deze keuring kwamen er verschillende categorieën aan bod.

Verloop van de keuring

Hengstveulens Er waren 3 hengstenveulens in reeks 1. Whisper van de Molenvallei (Liz Wellington x ABBA von Hafling) van Ken De Smet uit Sint-Lievens-Houtem wist zich als eerste te plaatsen in zijn reeks.

Merrieveulens Bij de merrieveulens was het Héloise van het Kesterveld (Liz Amanto x Hianthe) van Jorge De Tobel uit Lievegem die de eerste plaats innam voor Vrigreytha (Liz Wellington x Viper) van Mathijs de Vries uit Rijkevorsel.

Whisper en Héloise kampten tegen elkaar voor het veulenkampioenschap, maar het was Whisper die tot veulenkampioen Sint-Lievens-Houtem 2023 uitgeroepen werd.

Jaarlingmerries Bij de jaarlingmerries behaalde Akira von Hafling (Liz Wellington x Awreja Elite) van Nick Verhaeghe uit Overmere het van de 4 deelnemende jaarlingen.

Tweejarige merries We zagen een sterke reeks van 6 x tweejarige merries. Het was Sundrine van het Hof ten Beukenboom (Sternblick de L’our x Sunshinea) van Yarno Keppens uit Zandbergen die de eerste plaats behaalde .

Hengsten en ruinen 1-2 jaar In de categorie van de hengsten en ruinen van 1 en 2 jaar zagen we 6 x Liz Spielberg-zonen, en ook nog een Sternblick de L’Our-zoon. Het was Navaro van de Goudakker (Liz Nostalgie x Suprise van de Zuidakker) van Kimberly Wieme uit Lievegem die deze categorie won.

Driejarige merries Bij de driejarige merries was het Lola (Liz Sonnwendstein x Landera) van   Bruno Ronsijn uit Voorde die zich als eerste plaatste, voor Varna (Liz Wolfgang x Valé HFK) van Mathijs de Vries uit Rijkevorsel.

Merries 4-5 jaar Bij de merries van 4 en 5 jaar was het Dia-More von Heilgenblut (Liz Wales x Diana II EL) van Ken De Smet uit Sint-Lievens-Houtem die het haalde van de 5 deelnemende merries.

6-7-8-jarige merries We zagen 3 merries bij de 6-7-8-jarigen, Yarno Keppens/Zandbergen met Cato van ’t Jansveld (Liz Steuermann x Cayenne van ’ t Jansveld) was de beste .

Merries 9 jaar en ouder In een reeks van 8 merries van 9 jaar en ouder was het Vilaya (Bergqeull x Viper) van Mathijs de Vries die de eerste plaats mocht innemen.

Ruinen In de laatste reeks van de ruinen zagen wij 7 ruinen. Daarvan behaalde Aiko van het Briegdenhof (Liz Anselasio x Marie) van Lorenzo Lataire uit Lievegem met glans de eerste plaats. Hij mocht ook het lint van ruinenkampioen Sint-Lievens-Houtem 2023 op zijn palmares mag schrijven.

Het waren 2 Sternblick de L’Our- dochters die de jeugdkampioenschappen in de wacht sleepten, beide gefokt door Bruno Ronsijn uit Voorde.

Dagkampioenschap

Er werd gestreden voor het dagkampioenschap tussen 8 merries die in hun reeks de eerste of tweede plaats behaald hadden. Het was Cato van ’t Jansveld die eervol als dagkampioen Sint-Lievens-Houtem 2023 werd uitgeroepen. Cato mocht al meerdere Vlaamse en Nationale titels op haar palmares schrijven. Ze is geboren in 2016, gefokt door Eric Van De Driessche uit Brakel en eigendom van Yarno Keppens uit Zandbergen.

Karline Notteboom

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken