Startpagina Bedrijfsnieuws

Dezeure ontwerpt elektrische sturing

Om de wendbaarheid van de verschillende types Dezeure wagens te verhogen en tevens de bodem te ontzien ontwikkelde de fabrikant een eigen elektrische sturing.

Leestijd : 2 min

De elektrische sturing maakt het niet alleen mogelijk om de wagens automatisch en manueel te sturen, maar ook rijden in hondengang behoort tot de mogelijkheden.

De in eigen huis ontwikkelde elektrische sturing maakt gebruik van een stuurstang tussen trekker en wagen. Om deze reglementair te koppelen, wordt deze gekoppeld aan de k50-koppelingsbol van de trekker. De stuurstang meet door middel van een potentiometer de draaihoek van de trekker tegenover de wagen, via een controlebox worden de assen naar gelang gestuurd.

Automatisch of manueel

Via de bediening in de cabine kan de elektrische sturing echter ook manueel gestuurd of gecorrigeerd worden. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer gemanoeuvreerd moet worden op kleinere bedrijven of in smalle straten. In het verleden was de elektrische sturing bij een tandem op de tweede as en bij een 3-asser op de eerste en derde as al beschikbaar. Nieuw is dat nu de elektrische sturing op alle assen mogelijk is.

Hondengang

Omdat alle assen voorzien zijn van sturing kan via de bedieningskast de wagen ook in hondengang gestuurd worden. Hierdoor lopen de wielen, zowel bij een twee- als bij een drieasser, elk in een apart spoor. Zo wordt het gewicht van de wagen (en lading) over een grotere oppervlakte verdeeld en de bodem ontlast. Bij het draaien op de kopakker of voor transport over de weg volstaat een druk op de knop voor een automatische uitlijning.

De elektrische sturing is als optie beschikbaar op de tandem- en tridem-wagens van Dezeure. De bediening van de sturing verloopt via de Secu-Touch bedieningskastjes. Deze maakt niet alleen manuele bediening mogelijk, maar bevat ook een heel aantal geautomatiseerde functies. De effectieve sturing van de assen verloopt via het hydraulisch systeem van de trekker.

Dezeure

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken