Startpagina Edito

Edito: Wordt 2024 écht het Jaar van de Draak?

Het einde van het jaar zorgt steeds voor een moment van reflectie. 2023 werd jammer genoeg niet wat we hoopten. De sector snakt immers nog steeds naar rechtszekerheid. Brengt het ‘Jaar van de Draak’ voorspoed?

Leestijd : 2 min

Eind 2022 wensten we jullie een jaar vol goesting en vrede toe. Wat die vrede betreft, kunnen we kort zijn. Op een flinke 3.000 km van hier kregen we er in de Gaza-strook een tweede oorlog bovenop. Deze leidde wat de aandacht af van die andere oorlog tussen Rusland en Oekraïne op zo’n 2.000 km van bij ons. Op dat vlak zijn we er dus wereldwijd zéker niet op vooruitgegaan.

Ook de Vlaamse land- en tuinbouwsector ging er in 2023 niet op vooruit. Bij de vorige jaarwissel was er nog veel goesting binnen de landbouwsector. Goesting om te tonen dat voedselproductie in eigen land écht wel nodig is, #nofarmersnofood, weet je wel. Dat uitte zich ook in een indrukwekkende, maar waardige tractortocht naar Brussel. Het lijkt al weer zo lang geleden...

De voorbije maanden vergrootte de rechtsonzekerheid in plaats van dat ze verminderde. Het vermaledijde stikstofdossier bleef immers dominant op het bord liggen. Daarbovenop kregen heel wat regio’s er met het Parkendecreet nog een onsmakelijke saus bovenop, gedresseerd met een onafgewerkt nieuw mestactieplan.

2024 is een dubbel verkiezingsjaar: we mogen onze keuze zowel in juni als in oktober uiten. De komende maanden zullen we dus overrompeld worden door allerlei partijstandpunten. We zijn benieuwd wie er naar de stem van het platteland zal graaien. Sowieso is het na 9 juni wachten op de regeringsvorming om te weten wie zijn/haar beloftes kan/zal waarmaken. Of wordt er met de stem van de kiezer de draak gestoken?

Op 10 februari start trouwens bij de Chinezen het ‘Jaar van de Draak’. De draak is het enige mythische wezen in de Chinese dierenriem. In China wordt de draak geassocieerd met voorspoed en succes. Het staat symbool voor kracht en moed. Dat zijn 4 positieve woorden die ook de Vlaamse land- en tuinbouwer typeren tijdens zijn dagelijkse inzet voor onze voedselproductie, #nofarmersnofood, weet je wel!

Het volledige Landbouwleven-team wenst jullie alvast fijne feestdagen, met veel boerenlekkers op de feestdis, en een hoopvol en gezond nieuw jaar!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken