Startpagina Actueel

BCZ-directeur Lien Callewaert: ‘Rechtszekerheid is cruciaal’

Landbouwleven blikt met Lien Callewaert, directeur van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ), terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 2 min

2023

In juli 2023 werd ik directeur van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ ), en tevens ondervoorzitter van MilkBE, de brancheorganisatie waar zuivelverwerkers samenwerken met de landbouworganisaties. In MilkBE wordt rond thema’s als kwaliteit, voedselveiligheid (o.a. botulisme) en duurzaamheid gewerkt.

Dat duurzaamheid in de zuivelsector hoog op de agenda staat, is niet nieuw. De uitdaging van de verdere verduurzaming van de zuivelketen is er een waar ik graag meteen mijn schouders mee onder heb gezet. Maar al te vaak merk ik dat onvoldoende geweten is welke duurzaamheidsinspanningen er al worden geleverd in de melkveehouderij. De lancering van de vernieuwde digitale duurzaamheidsmonitor eind oktober was in dit opzicht een belangrijke mijlpaal om inspanningen kwantitatiever en frequenter in kaart te brengen, en om tegelijk te zorgen voor maximale administratieve ontlasting van de melkveehouder.

De veerkracht en dynamiek die in de sector leven om die verduurzaming verder te zetten, worden echter gedwarsboomd door de onzekerheid die door het stikstofdossier nu al zo lang boven melkveehouderijen – en bijgevolg de hele zuivelketen – hangt.

2024

Mijn belangrijkste wens voor 2024 is dan ook rechtszekerheid voor de melkveehouders, en dus opnieuw de hele zuivelketen. Dit is cruciaal voor de toekomst van onze lokale zuivelsector. Ik ben ervan overtuigd dat – mits deze rechtszekerheid – breed ingezet zal worden op de verdere verduurzaming door de verschillende schakels. Met een groeiende wereldbevolking zijn er belangrijke opportuniteiten voor onze sector: niet alleen hebben we met zuivelproducten kwaliteitsvolle en nutriëntrijke producten, ze worden hier met een lage koolstofvoetafdruk, en met de nodige knowhow doorheen de volledige keten geproduceerd. Ik hoop dat deze troeven erkend worden. Als BCZ zijn wij in ieder geval vastberaden om hier verder op in te zetten, maar meer hierover begin 2024…

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken