Startpagina Actueel

Tom Vandenkendelaere (Europees parlementslid): ‘Laat de landbouwsector op adem komen’

Landbouwleven blikt met Tom Vandenkendelaere, Europees parlementslid voor cd&v, terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 2 min

Hoe heb je 2023 beleefd?

Afgelopen jaar voelden we de impact van een snel veranderende wereld. Onze veiligheid wordt in vraag gesteld door de Russische oorlog in Oekraïne, door het oplaaiende conflict in het Midden-Oosten, door de gespannen verhouding met China, de economische onzekerheid door de hoge energieprijzen en inflatie – met alle gevolgen van dien voor voedselzekerheid en ons Europees concurrentievermogen. Ook Vlaamse landbouwers voelen die onzekerheid.

Met een ambitieuze Green Deal wil de Europese Commissie ook de agrovoedingssector klimaatneutraal krijgen tegen 2050, zonder onze competitiviteit te verliezen. Ook in 2023 kreeg een heuse lading wetgeving groen licht. Toch moeten we ons behoeden voor dit tempo. Het cumulatieve effect van het groenste GLB ooit en de wetgeving uit de Green Deal om uitstoot te beperken, zorgt voor ontzettend grote uitdagingen in de landbouwsector. Daarbovenop zorgt straks misschien een ambitieuze Europese natuurherstelwet bovenop de al bestaande stikstofproblemen voor nog grotere vergunningsonzekerheid.

De Europese Volkspartij, waartoe mijn partij cd&v behoort, pleit consequent om wetgeving mét boeren te maken en niet over hun hoofden heen, en om een wetgevende pauze in te lasten, zodat de landbouwsector op adem kan komen om alle Europese doelstellingen op het vlak van duurzaamheid te realiseren. De Europese Commissie begint stilaan dit signaal op te pikken en wil rapportageverplichtingen met minstens 25% verminderen en tegelijk een structurele dialoog opstarten met de landbouw. Dit is een eerste stap om de wetgevende last te beperken en om bedrijven meer investeringszekerheid en ondernemingszekerheid te bieden op lange termijn.

Wat hoop je voor 2024?

De aftrap voor de herziening van het GLB in het najaar van 2024 wordt een belangrijke afspraak om een échte langetermijnvisie in te metselen die rekening houdt met de bezorgdheden van landbouwers, zowel op Europees, Belgisch als Vlaams vlak. De impact van de uitbreiding van Europa met Oekraïne en andere kandidaat-lidstaten moet van bij het begin meegenomen worden in de discussies. Tot slot mogen we ook het mentaal welzijn bij boeren niet vergeten. Boeren vergt veel drive. Landbouwers produceren iets dat elke mens 3 keer per dag nodig heeft. Dat verdient respect, ook in ons beleid.

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken