Startpagina Paarden

Nationale prijskamp 2023 op Agribex in Brussel

De Koninklijke Maatschappij Het Belgisch Trekpaard (KMBT) startte het prijskampjaar met een nationale prijskamp tijdens Agriflanders te Gent en eindigde het prijskampseizoen met een tweede nationale prijskamp tijdens Live-stock 2024 op Agribex in Brussel.

Leestijd : 5 min

Er waren merkelijk meer paarden aangemeld in Brussel tegenover in Gent. Dat was te wijten aan de 3 reeksen merries 2022 die er in januari nog niet bij waren, in combinatie met 2 hengsten en 2 merries, aangemeld met hun kweek en 3 loten.

Het hoogtepunt van deze nationale prijskamp op Agribex was het namiddagprogramma, met de keuring van de goedgekeurde hengsten die één voor één heel veel aandacht kregen van het publiek, dat in 3 rijen rond de piste stond. Net op dat moment kwamen ook enkele prominenten langs: minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden en mevrouw Hilde Vautmans, lid van het Europees Parlement.

Hengst en merries met nakomelingen

De enige aanwezige hengst met kweek was Vino van Luchteren. Vino toonde 5 producten.

De reeks ‘merries met nakomelingen’ was een moeilijkere bevalling. Deze reeksen zijn een ode aan hun fokstallen en om onze fokmerries in de bloemetjes te zetten: Stal de Maalderij toonde Hebe van ’t Goed ter Kaeksmete (v. Robert van ’t Clerckshof) – qua type minder dan haar concurrente Lizet van het Kraayenhof (v. Guide van het Kruissewegje). Hebe fokt echter beter dan ze zelf is. Lizet daarentegen is als moeder beter qua type. Deze merrie fokt goed, maar had in haar groep 2 mindere nakomelingen.

Rekening houdend met de plus– en minpunten van beide groepen, kwamen beide op een gedeelde eerste plaats en kregen ze allebei een gouden medaille.

Loten

Bij de loten waren oorspronkelijk 3 stallen aangemeld. Het meest harmonieuze lot was van De Paepe van stal van Issegem. Qua kwaliteit konden de merries in totaliteit jammer genoeg niet tippen aan het bovendien meer ervaren lot van Zwaenepoel - van de Route.

Kampioenschap hengsten

Bij het kampioenschap van de hengsten was er 1 echt vaderpaard op stand, maar die heeft zich niet goed gepresenteerd in draf. De 2 oudsten, Hepper Dilan en Vino van Luchteren, mochten nog altijd gezien worden en zijn een toonbeeld van langleefbaarheid bij het Belgisch trekpaard.

Uiteindelijk werd het kampioenschap toegekend aan Hector van ’t Grootveld v. Vl. Br. (v. Milo van Luchteren) die mannelijker tevoorschijn kwam dan vorig jaar en die zich weer uitstekend presenteerde. Het is eigenaar Jens van harte gegund.

Reservekampioen werd Vino van Luchteren (v. Mathador van de Bouwhoeve), die als handicap had dat hij reeds tweemaal kampioen is geworden. Vino is een goed bewaarde hengst die nog goed beweegt en die ondanks zijn kleine maat toch mannelijk voorkomt. Derde werd Tejo van het Hermeshof (v. Tijn van de Vliegert). De bruine Tejo werd op zijn best gepresenteerd en kwam veel beter tevoorschijn dan op de hengstenkeuring in Ghlin.

Kampioenschap merries

Bij het kampioenschap van de merries hadden we 13 kandidates, waaronder 8 reekswinnaressen van de prijskamp.

Aster van ’t Groenenbroek beet de spits af. Rolinde van de Grens, een heel vrouwelijke merrie, presenteerde veel beter dan begin dit jaar. Dat kwam onder ander door haar minder rijpe conditie. Zij werd reservekampioene. Avina de la Place bewoog supergoed, maar had geen overschot qua type. Princes van de Molenput is ondanks haar minder mooi hoofd een rastypische merrie.

Freya van ’t Bos van Vl.Br. is een vrouwelijke merrie met veel overschot die goed bewoog. Freya werd derde op tal.

Maya van ’t Hengelhof viel tijdens deze prijskamp op 10 december tegen en volgens er mij na de keuring is verteld, is de merrie verkocht voor de recreatie. Sabrina van Schermershoek v.Vl.Br. is een goede compacte merrie met goede gangen, maar te weinig overschot. Gwendolyne van de Spoorweg kwam tijdens deze prijskamp zeer goed voor de dag en verdiende terecht haar plaatsje in deze reeks merries. Zij was een goede, vlotte correct gepresenteerde merrie.

Vijf merries hadden hun reeks gewonnen op de editie in het voorjaar en hadden zich daardoor rechtstreeks geplaatst voor dit kampioenschap.

Lola van de Gentle Giants (v. Bram van de Bouwhoeve) werd Nationaal Kampioene 2024. Lola werd vakkundig klaargestoomd en ook ditmaal supergoed voorgesteld door vader en zoon Imschoot. Haar sterkste punt zijn haar 4 goede voeten en haar zeer goed gevormde achterhand met de daaruit enorme bewegingen.

Zita van de Munt (v. Matteo) was een correcte merrie met een supermooi hoofd en correcte bewegingen.

Colette van ’t Sparrenhof (v. Matteo) stond supermooi en presenteerde zich correct en vlot.

Bij Stella van ’t Hof te Moerzeke (v. Kondor van ’t Keerkenhof) werden de jaren zichtbaar. Lies van de Vendoorn (v. Pol van Hansevelde) blijft een doorsnee goede merrie.

Einde in mineur

Spijtig genoeg eindigde het kampioenschap in mineur. Met een dreiging bij aanvang van de kampioenschappen vanwege de politie dat binnen het 1,5 uur alle camions weg moesten, was de tijdsdruk onrealistisch en stressvol. Tot grote spijt was er hierdoor voor niemand een gloriemoment van het kampioenschap. Dat deed echter geen afbreuk aan de podiumplaatsen.

Tot slot

Het kampioenschap van de merries heeft qua kwaliteit op mij een enorme indruk nagelaten. Door de minimumleeftijd van 7 jaar, waren het allemaal echte volgroeide rasvolle moedertypes. Er waren volgens mij 6 serieuze kandidates, maar alles moest heel rap gaan.

We waren met 10 juryleden en ieder jurylid had zijn mening. Het grotendeel van die juryleden prefereerde betere gangen boven type. De oudere juryleden, waartoe ik behoor, geven echter nog altijd de voorkeur –zoals het vroeger was – aan merries met het charismatische vrouwelijke type, maar er was nauwelijks tijd om dat goed te vergelijken. Daardoor werd er – zoals ik het zie – te veel aandacht gegeven aan de gangen, die dan de doorslag gaven, wat ik persoonlijk jammer vind.

Ook vind ik het systeem met 10 juryleden niet goed werken. Wanneer je met 3 juryleden bent, kan je onderling beter overleggen en tot een consensus komen. Nu moet iedereen zijn 3 voorkeuren voor 1’ , 2’ en 3’ aanduiden. Het is de eigenaars echter gegund!

Als trotteur van het jaar werd Robbe Goethals verkozen. Hij viel op door zijn altijd rustige manier van paarden voorbrengen. Zonder allerlei manoeuvres en machtsvertoon blijft hij baas over het te presenteren paard. Robbe ontving de prijs Landbouwleven uit handen van erevoorzitter van de KMBT Maurice Dedobbeleer.

Het filmpje van deze Nationale van Robert Piessens is te zien op YouTube, zoek naar ‘128th National Championship for Belgian Draft Horses’.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Probleemloze editie van Paardenprocessie in Hakendover

Paarden De Paardenprocessie in Hakendover, bij Tienen, is zonder incidenten verlopen. Er zakten opnieuw duizenden mensen af naar het dorpje om de processie bij te wonen, maar het aantal bezoekers lag volgens de politie maandag 1 april wel lager dan tijdens de recordeditie van vorig jaar. Burgemeester Katrien Partyka (cd&v) spreekt van 10 à 12.000 bezoekers.
Meer artikelen bekijken