Startpagina Economie

Wereldvoedselprijzen zijn vorig jaar met 13,7 % gedaald

De wereldvoedselprijzen zijn in 2023 met ongeveer 13 % gedaald tegenover 2022. Dat zegt de Wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties. Vooral maïs, tarwe en oliën werden goedkoper.

Leestijd : 1 min

De FAO-index volgt de koersevolutie van basisproducten op de internationale markten. Het gaat dus niet om de prijs in de winkel. Voor granen was er vorig jaar een prijsdaling met 15,4 %, ‘een weerspiegeling van de goed gevulde voorraden’. In 2022 was er nog veel onrust op de graanmarkt door de oorlog in Oekraïne. De prijs van rijst is daarentegen met 21 % gestegen, blijkt uit de FAO-index. Daarvoor wordt verwezen naar de onrust als gevolg van een mogelijke impact van klimaatfenomeen El Niño en naar de exportrestricties die India invoerde.

De sterkste prijsdaling deed zich voor bij plantaardige oliën: die werden 32,7 % goedkoper in vergelijking met 2022. Gunstige weersomstandigheden en minder vraag naar biodiesel drukten de prijs van sojaolie. Suiker daarentegen werd 26,7 % duurder. Maar in december was er opnieuw een stevige terugval, tot het laagste niveau in 9 maanden. De Wereldvoedselorganisatie verwijst naar de hogere productie in Brazilië en minder gebruik van rietsuiker voor de productie van ethanol.

Belga

Lees ook in Economie

Agrofront wil snelle rechtzetting registratieverplichtingen van landbouwpachten

Economie Het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) is tevreden dat minister van financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) rekening houdt met de specifieke situatie van pachtgronden. De minister schrapt de onwerkbare registratieverplichtingen om de betaalde pachtvergoeding als beroepskost te kunnen inroepen bij de fiscale aangifte. Agrofront roept de federale regering op om de aanpassingen aan de wetgeving snel door te voeren zodat dat alles bij het oude blijft voor de landbouwer die gronden pacht.
Meer artikelen bekijken