Startpagina Economie

Prijzen BWB-kalveren stijgen, status quo voor koeien en stieren

Coevia vzw bezorgde op 16 januari zijn analyse van de markt voor Belgisch witblauw rundvee.

Leestijd : 1 min

De prijs voor BWB-kalveren stijgt. Die varieert van 750 tot 960 euro voor een goed kalf. De gemiddelde norm is 890 euro. Deze prijs is inclusief btw. Er is volgens Coevia sprake van een prijshoudende markt, met een aanbod dat kleiner dan of gelijk is aan de vraag.

Bij de BWB-koeien blijven de prijzen status quo. De gemiddelde prijs gaat van 3,75 tot 4,1 euro/kg levend gewicht. De richtprijs voor geslacht gewicht is 5,75 tot 6,35 euro/kg, met enkele pieken tot 6,4 euro/kg voor goed afgewerkte koeien en premium kwaliteit (S+). Er is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen als de koe jonger is dan 5 jaar. Deze prijs is exclusief btw. De markt is vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

De prijzen voor stieren blijven ook in een status quo. De prijs schommelt rond de 4 tot 4,25 euro per levende kg of 6,00 tot 6,30 euro per geslacht gewicht. 6,25 euro/kg wordt als norm genomen. Een prijs van 6,35 euro/kg (S+) wordt gehanteerd, indien geleverd wordt onder een specifiek label (coöperatie, zuigelingen, minder dan 700 kg). Bij stieren onder de 20 maanden is een verschil van 0,05 tot 0,10 euro hoger waar te nemen. Deze prijzen zijn exclusief btw. De markt voor BWB-stieren is heel rustig, met een aanbod dat groter is dan of gelijk is aan de vraag.

Coevia

Lees ook in Economie

Agrofront wil snelle rechtzetting registratieverplichtingen van landbouwpachten

Economie Het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) is tevreden dat minister van financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) rekening houdt met de specifieke situatie van pachtgronden. De minister schrapt de onwerkbare registratieverplichtingen om de betaalde pachtvergoeding als beroepskost te kunnen inroepen bij de fiscale aangifte. Agrofront roept de federale regering op om de aanpassingen aan de wetgeving snel door te voeren zodat dat alles bij het oude blijft voor de landbouwer die gronden pacht.
Meer artikelen bekijken