Startpagina Akkerbouw

Ecoregeling verhogen koolstofgehalte via stalmest: neem foto’s

Dit jaar kunnen landbouwers een subsidie aanvragen voor het verhogen van het koolstofgehalte door het aanbrengen van producten met een hoog koolstofgehalte, waaronder stalmest. Het subsidiebedrag wordt toegekend als kan aangetoond worden dat minstens 10 ton stalmest per hectare werd opgebracht.

Leestijd : 2 min

Het agentschap Landbouw en Zeevisserij vraagt de landbouwers om foto’s te nemen, bij voorkeur te nemen met de LV-AgriLens app, als bewijs dat de stalmest werd opgebracht. De landbouwer moet de foto’s nog niet doorsturen. Doorsturen is enkel nodig als het agentschap hierom vraagt.

Omdat landbouwers nu reeds kunnen starten met het opbrengen en onderwerken van stalmest, dus nog vóór de indiening van de verzamelaanvraag waarin de landbouwer de subsidie aanvraagt, wil het agentschap Landbouw en Zeevisserij geïnteresseerde landbouwers daarover al informeren.

Landbouwers die de subsidie voor het verhogen van het koolstofgehalte willen ontvangen, moeten één of meer foto’s nemen van de stalmest die op het perceel werd opgebracht. Dit kan door een foto te nemen op het moment dat de stalmest wordt uitgespreid, op het veld ligt of ondergewerkt wordt.

Geen close-up, niet te ver uitzoomen

De foto moet duidelijk zichtbaar aantonen dat er stalmest werd opgebracht. Er wordt aangeraden geen close-upfoto te nemen, maar er wordt best ook niet te ver uitgezoomd, om zeker te zijn dat de stalmest nog steeds zichtbaar is op de foto.

Het agentschap vraagt landbouwers de foto bij voorkeur te nemen met de LV-AgriLens app, zodat er zekerheid is over locatie en tijdstip van de foto. Landbouwers die geen gebruik maken van de LV-Agrilens app, moeten er voor zorgen dat het perceel kan geïdentificeerd worden aan de hand van de foto. Het wordt daarom aangeraden voldoende uit te zoomen en herkenningspunten zoals gebouwen, een kerktoren, …. in het beeld op te nemen. Het moet evenwel duidelijk zichtbaar blijven op de foto dat er stalmest op het perceel werd gebracht.

De landbouwer hoeft de genomen foto’s nog niet naar het agentschap door te sturen. Enkel wanneer het agentschap hier na het indienen van de verzamelaanvraag om vraagt, moet de landbouwer de foto’s doorsturen.

Geen foto, geen uitbetaling

Landbouwers die stalmest uitrijden of laten uitrijden voor de subsidie ‘Verhogenvan het organisch koolstofgehalte’, moeten foto’s nemen als bewijsmateriaal. Zo kunnen zij nadien aantonen dat het perceel voldoet aan de voorwaarden voor uitbetaling. Percelen waarvoor niet kan aangetoond worden dat er stalmest werd opgebracht, komen niet in aanmerking voor uitbetaling van de subsidie.

Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken