Startpagina Bedrijfsnieuws

Protealis haalt 22 miljoen euro op

Protealis, het Gentse bedrijf dat actief is in veredeling van eiwithoudende peulgewassen, heeft zijn B-ronde financiering succesvol afgerond. Het bedrijf haalde 22 miljoen op bij de bestaande investeerders.

Leestijd : 3 min

De bestaande investeerders bevestigden massaal hun steun aan het bedrijf in een overbevraagde financieringsronde, ondanks het uitdagende investeringsklimaat.

De opbrengst van de B-ronde financiering zal een belangrijke rol spelen voor zowel de verdere commerciële ontwikkeling en uitbreiding van Protealis in belangrijke Europese markten, als ook voor de groei van zijn aanbod aan zaden van peulgewassen en ondersteunende technologieplatformen.

Het bedrijf werkt onder meer aan het voorspellen van de opbrengst en kwaliteit van gewassen door een koppeling van genetische diagnostiek en artificiële intelligentie, wat de introductie van nieuwe en betere rassen van eiwithoudende peulgewassen op de markt nog zal versnellen.

Plantaardige eiwitten

Protealis speelt in op de groeiende vraag naar plantaardige eiwitbronnen. De zaden en technologieplatformen voor zaadveredeling van het bedrijf verbeteren niet alleen de opbrengst en het eiwitniveau van gewassen, maar vermindert ook de ecologische impact van de landbouw. Door zich te richten op lokaal aangepaste peulgewassen die geen extra minerale stikstofmeststoffen nodig hebben, wil Protealis regionale voedselsystemen versterken en nieuwe kansen bieden aan boeren, terwijl het ook bijdraagt aan wereldwijde duurzaamheidsdoelen.

"Het succesvol afsluiten van deze financieringsronde in de huidige uitdagende investeringsmarkt laat zien dat de steun voor Protealis en zijn missie om duurzame en hoogwaardige peulgewassen te ontwikkelen als essentieel onderdeel van onze toekomstige landbouw, vandaag nog groter is dan bij onze oprichting. Als we kijken naar de snelle evolutie van trends zoals regeneratieve landbouw, bestaat er geen twijfel dat deze systemen aanzienlijk grotere arealen aan peulgewassen zullen vereisen in Europa. Dit vereist dat we in het veld veel performantere rassen moeten gaan kweken dan wat vandaag beschikbaar is voor boeren. Protealis heeft hierin een leidende rol genomen", stelt David Buckeridge, voorzitter van de raad van bestuur van Protealis.

Soja en gele erwt

Het afgelopen jaar behaalde Protealis enkele belangrijke mijlpalen, waaronder de succesvolle lancering van 2 eigen sojarassen die aangepast zijn aan een kouder Europees klimaat. Het bedrijf zette ook een nieuwe 'speed breeding' faciliteit op in Gavere. Deze is nu iets meer dan een jaar in gebruik en wordt ingezet om de traditionele zaadveredelingscyclus met verschillende jaren in te korten. Het artikel daarover in Landbouwleven lees je hier nog eens na.

Daarnaast implementeerde het Gentse bedrijf een 'genomic mating platform' om planteneigenschappen te voorspellen en ziekteresistentie te verbeteren bij de introductie van nieuwe variëteiten. Voorts toonden de positieve opbrengstresultaten van het gele erwt-pilootprogramma, Protealis' nieuwe peulgewas en nu al een populaire plantaardige eiwitbron voor veel voedselverwerkers, de toewijding van het bedrijf aan om te blijven innoveren voor een duurzamere landbouw.

Slagkracht vergroten

"Onze positieve resultaten hebben weerklank gevonden bij investeerders binnen en buiten Protealis. Ze positioneren ons bedrijf als leider in het snel evoluerende landschap van plantaardige eiwitoplossingen. Met deze financiering zijn we goed geplaatst om onze commerciële inspanningen te versnellen en onze slagkracht op de Europese markt te vergroten, om zo uiteindelijk bij te dragen aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst van de landbouw", stelt Benjamin Laga, CEO van Protealis.

De series B financiering werd volledig ondersteund door de bestaande investeerders, samengesteld uit onder meer PMV, VIB, ILVO, Agri Investment Fund en Globachem Group. Protealis werd in april 2021 opgericht als spin-off van VIB en ILVO met EUR 6 miljoen euro opstartkapitaal. Het bedrijf haalde bijkomend 5,7 miljoen euro op in een uitgebreide serie A financiering, aangekondigd op 2 september 2022

Protealis

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken