Startpagina Paarden

Pieter Devos zet de puntjes op de i in Basel

Zij die net naast het podium verzeilden op de recente editie van Jumping Mechelen zetten meteen de puntjes op de i, in de volgende Longines FEI – Wereldbekermanche. We hebben het hier over onze Pieter Devos en zijn Mom’s Toupie de la Roque. Niemand kon in Basel om de supersnelle Belgische combinatie heen.

Leestijd : 3 min

Wie begin december de documentaire van Ruben Van Gucht (VRT) ontdekte, over de coulissen van Jumping Mechelen, vernam enkele spitante details. Zoals de moeder van Pieter Devos, die bij de editie 2022 van de Kerstjumping “allez Mieke” prevelde, toen haar zoon en Toupie van start gingen in de barrage. De laatste hindernis werd hun fataal en het was toen collega Wilm Vermeir met IQ van ’t Steentje (BWP - Toulon x Kannan), die ging lopen met het been.

Na 2 missers in Mechelen – ook bij de laatste recente editie dus – besliste Mom’s Toupie de la Roque (Kannan x Nabab de Rêve), om haar legendarische wendbare snelheid compleet uit te buiten. Met Pieter aan het stuur viel dit in uitermate goede aarde. En het lukte perfect in het Zwitserse Basel op 14 januari na een niet te evenaren snelle barrage, waarin alles klopte voor het duo!

Een tiende manche om nooit te vergeten

Basel was de tiende afspraak van de Longines FEI Wereldbeker Jumping seizoen 2023/2024.

Pieter Devos: “Natuurlijk sterkt een zege – zeker bij het begin van het jaar – het vertrouwen. Het is bovendien een belangrijk Olympisch jaar. Ik ga er dan ook alles aan doen om bij Team Belgium te horen. Mijn paard zette hier een fantastische prestatie neer. We kwamen dit seizoen aan de start van 3 wereldbekerkwalificaties en het voelt bijzonder goed aan dat ze deze hier won. Het is trouwens haar eerste Grand Prix-zege. Ze is ondertussen 17 jaar en zoveel tijd is er niet meer om op het hoogste niveau te scoren. Dus ben ik zo blij voor haar, eerst en vooral!

Verervingskracht van Emerald

De zege in de Mechelse wereldbeker 2023 ging naar een zoon van de hengst Emerald, Mandato van de Neerheide met Christian Ahlmann. De strafste tegenstandster van Pieter Devos en Toupie in Basel was alweer een nakomelinge van Emerald. We hebben het hier over Orelie (BWP - Emerald x Nabab de Rêve) met de voor Zwitserland rijdende Janika Sprunger. De combinatie pakte er de tweede plaats. Orelie heeft nog niet echt veel wereldbekerervaring en deze tweede plaats is dus wel bijzonder voor ons, aldus Janika Sprunger, echtgenote van de voor Zweden rijdende Henrik von Eckermann, die in Basel met de nu al legendarische King Edward (BWP - Edward x Feo) tiende werd.

In de top 10 van deze wereldbekerkwalificatie vinden we nog 3 Belgisch gefokte paarden: Napoli van het Nederassenthof (BWP - President x Quasimodo Z) werd vijfde met de Deen Andreas Schou; Belano van de Wijnhoeve Z (Zangersheide - Berlin x Darco) werd zesde met de voor Spanje rijdende Mariano Martinez Bastida en de eerder geciteerde King Edward belandde op de tiende plaats.

In het voorlopige klassement van de Longines FEI Wereldbeker Jumping blijft Pieter Devos de beste Belg na de kwalificatie in Basel. Hij staat op de zesde plaats. Grégory Wathelet is de volgende landgenoot in de ranking, met een 12e plaats.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Probleemloze editie van Paardenprocessie in Hakendover

Paarden De Paardenprocessie in Hakendover, bij Tienen, is zonder incidenten verlopen. Er zakten opnieuw duizenden mensen af naar het dorpje om de processie bij te wonen, maar het aantal bezoekers lag volgens de politie maandag 1 april wel lager dan tijdens de recordeditie van vorig jaar. Burgemeester Katrien Partyka (cd&v) spreekt van 10 à 12.000 bezoekers.
Meer artikelen bekijken