Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe elektrisch of diesel aangedreven wielladers bij Weidemann

Het Duitse Weidemann introduceerde het afgelopen (na)jaar diverse nieuwigheden.

Leestijd : 3 min

Het productnieuws stond onder andere in de aandacht op de landbouwbeurzen Agritechnica en Agribex.

Compacte elektrische allrounder

Vooreerst breidde het gamma elektrisch aangedreven wielladers verder uit naar 3 machines: 2 knikladers (de Hoftrac 1190e en 1390e) en de compacte verreiker (T4512e). Christina Heine, marketingleider bij Weidemann, legt ons uit dat ze eerder in 2022 al de Hoftrac 1190e uitgebracht hadden. “We zijn klein begonnen en schalen nu op met een nieuw, groter elektrisch aangedreven model, de Hoftrac 1390e.”

De nieuwe Hoftrac 1390e leent zich voor de land- en tuinbouw, voor de groenvoorziener en voor de winterdienst. Ook aan de software-sturing van dit model is gedacht, en dit om beter in te spelen op de energiebehoefte van het voertuig en op de opwarming van de accu’s. Deze kniklader kan over een ‘grote’ cabine beschikken. Dan is er veel energie nodig voor de koeling of verwarming van de cabine. “Om dit alles te beheren, is er bij het ontwerp veel aandacht besteed om alles elektronisch te controleren.”

De nieuwe 1390e van Weidemann heeft een bedrijfsgewicht van 2.700 tot 3.200 kg, afhankelijk van de gekozen uitrusting. De kieplasten van een recht uitgelijnde machine met laadbak liggen tussen de 1.670 en 2.280 kg. Er is keuze uit een vast of inklapbaar cabinedak en een cabine.

Batterijmanagement

De lithium-ionaccu van 96 volt is optioneel verkrijgbaar in 3 vermogensklassen, zodat de bedrijfstijden van de e-machine optimaal kunnen worden afgestemd op de operationele werkvereisten: het standaardvermogen is 14,1 kWh, met optioneel een variant van 18 kWh en 28 kWh. Daardoor is een looptijd tot wel 5,3 uur mogelijk. Een ingebouwde oplader van 3 kW is standaard. Optioneel kan een tweede ingebouwde oplader van 3 kW worden gekozen om het laadvermogen te verhogen tot 6 kW. Daarmee is een snelle laadtijd mogelijk. In het beste geval kan dit dus 1,8 uur zijn. Het remsysteem wint energie terug via zogenaamde recuperatie, wat de looptijd verder verlengt.

Het geïntegreerde Battery Management System (BMS) maakt een veilige en efficiënte werking mogelijk, omdat bijvoorbeeld de temperatuur van de accu permanent wordt bewaakt en omdat diepladen wordt uitgesloten.

In de machine worden 2 gescheiden elektromotoren gebruikt: één voor de rijaandrijving en een voor de aandrijving van de werkhydrauliek. Daardoor wordt het energieverbruik geminimaliseerd, omdat het motorvermogen alleen wordt gevraagd als dit ook werkelijk nodig is.

P-Z-kinematiek

Standaard op de 1390e is de P-kinematiek met een hefhoogte van 3 m. Deze heeft exact parallelle geleiding over het totale hefbereik. Een langere versie van de P-kinematiek is ook als optie verkrijgbaar, waardoor de hefhoogte met 20 cm toeneemt. Bovendien is optioneel ook de P-Z-kinematiek met een hefhoogte van 3,20 m verkrijgbaar. Dit is een combinatie van P-kinematiek en Z-kinematiek. Dit maakt aanzienlijke hef- en trekkrachten mogelijk en het beschikt daarbij over een fijn afgestemde parallelle geleiding.

De compacte 4512-verreiker van Weidemann is niet alleen beschikbaar met een dieselmotor, maar nu ook met een elektrische aandrijving.
De compacte 4512-verreiker van Weidemann is niet alleen beschikbaar met een dieselmotor, maar nu ook met een elektrische aandrijving. - Foto: TD

Nu ook elektrische versie

Voornoemde 1390-kniklader is zowel in een elektrisch aangedreven versie beschikbaar, als met dieselmotor. Dat geldt ook voor de T4512-verreiker. Er is de mogelijkheid om te kiezen voor een driecilinder Yanmar dieselmotor met een vermogen van 25 of 45 pk. Deze compacte verreiker bracht Weidemann nu uit met een batterijaandrijving en lithium-ionaccu, dan wordt de letter ‘e’ toegevoegd aan de typebenaming.

Dezelfde prestaties

De nieuwe T4512e biedt de gekende machineprestaties van de diesel aangedreven variant. Hij heeft een hefhoogte van 4,50 m en een laadvermogen van 1,25 ton. De compacte afmetingen van de machine zijn 1 op 1 behouden gebleven (hoogte 1,99 m en breedte 1,56 m). Het beproefde bestuurdersassistentiesysteem vls (Vertical Lift System) garandeert ook bij de elektrische machine een hoge mate van stabiliteit door automatisch in- en uit te schuiven tijdens het heffen en neerlaten. De elektrische parkeerrem met auto-hold- en hill-hold-functie zorgt voor maximale veiligheid en een zeer hoog comfortniveau tijdens het rijden en in stilstand. Bovendien wint het remsysteem energie terug via zogenaamde recuperatie, wat de looptijd nog verder verlengt.

Er zijn in totaal 2 onderhoudsvrije lithium-ionaccu's beschikbaar: de standaarduitvoering biedt 18 kWh en optioneel is er een uitvoering van 28 kWh verkrijgbaar. Standaard is er een ingebouwde oplader van 3 kW geïnstalleerd. Optioneel kan een tweede ingebouwde oplader van 3 kW worden gekozen om het laadvermogen te verhogen tot 6 kW. Hiermee is een snelle laadtijd mogelijk.

De techniek achter de elektrische aandrijving van de T4512e is gelijkaardig als bij de eerder besproken 1390e.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken