Startpagina Actueel

Voorzitter Vlaamse BBB trekt naar Voor U

Filip Boone, die als interim-voorzitter aan het hoofd stond van de nieuwe politieke partij BoerBurgerBelangen (BBB), legt die functie neer en trekt naar het Voor U, de nieuwe politieke partij van Els Ampe. Dat maakte hij op 30 januari bekend.

Leestijd : 2 min

De Belgische BBB, met bijna dezelfde naam als de Nederlandse zusterpartij, ontstond in oktober van vorig jaar uit het samengaan van Gezond Burger Verstand Vlaanderen (GBVV) en BoerBurgerBelangen.

Kunnen wegen op beleid

Maar interim-voorzitter Boone trekt nu dus al de deur achter zich dicht. Met aan aantal landbouwers die ook van BBB en GBVV deel uitmaakten, kiest hij voor de partij Voor U. Zo willen ze naar eigen zeggen kunnen wegen op het beleid, want Voor U komt op voor alle parlementen, ook Europees.

De BBB dient voorlopig enkel lijsten in voor het Vlaams Parlement. "De boeren kunnen geen 5 jaar meer wachten op nieuw bloed dat het voor hen opneemt. Het wordt tijd dat het gezond boerenverstand terug zegeviert. Het goedgekeurde stikstofakkoord was de druppel", zegt Boone.

BBB dient enkel Vlaamse lijst in

Door enkel een Vlaamse lijst in te dienen, dreigt BBB volgens hem de kiesdrempel niet te halen. Els Ampe verwelkomt Boone. "Bij Voor U bepalen de boeren de landbouwagenda. Landbouw en natuur kunnen opnieuw verzoend worden. Laat de boeren boeren." GBVV en BBB beslisten eerder om hun samenwerking stop te zetten.

Voor U heeft 12 ‘Werken’ opgelijst en één daarvan gaat specifiek over de landbouw. In het partijprogramma staat dat het huidige stikstofakkoord van de kaart moet worden geveegd. Een nieuw akkoord moet er volgens Voor U komen op basis van juiste, reële cijfers en agro-advies van de landbouwers zelf. De overheid mag voor Voor U enkel realistische normen opleggen en mag geen enkel landbouwbedrijf stopzetten.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Achterban Boerenbond schiet akkoord niet af

Actueel Het akkoord tussen landbouworganisaties en Vlaamse regering wordt bij de Boerenbond-achterban niet afgeschoten. Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens legde het akkoord uit aan het hoofdbestuur en de provinciale besturen, en via een webinar aan alle leden. "Er zijn zeker vragen, soms wat kritische vragen, maar er is veel erkenning voor de maatregelen die afgesproken zijn", zegt woordvoerster Elisabeth Mertens.
Meer artikelen bekijken