Startpagina Bedrijfsnieuws

Hyler ontwerpt mee robot voor hennepoogst

De Vlaamse kmo Hyler en het Nederlandse AgXeed willen samen een zelfrijdende hennepoogstmachine ontwikkelen. Ze krijgen daarvoor steun van het Interreg CrossRoads Vlaanderen-Nederland-programma, gefinancierd door de Europese Unie.

Leestijd : 2 min

Door de klimaatverandering wordt de teelt van hennep almaar interessanter. Hennep groeit snel, heeft weinig water nodig, behoeft geen sproeimiddelen en verbetert de bodemstructuur. Bovendien heeft het een veel hogere CO2 opnamecapaciteit dan een bos. Om de hennepteelt alle kans te geven, willen

Door de interessante eigenschappen van hennep neemt de vraag naar hennepproducten – zoals olie, veevoeder, textiel en bouwmaterialen – toe. Maar er zijn ook uitdagingen verbonden aan de hennepteelt. Het oogsten van deze vezel vergt een specifieke techniek en er zijn niet veel bestuurders die opgeleid zijn om te werken met hennepoogstmachines.

Voor een aantal toepassingen moet de gerooide hennep perfect in 2 delen gemaaid worden en mooi parallel achter de machine worden neergelegd. Die parallellisatie gebeurt het best op een zo automatisch mogelijke manier, rekening houdend met de lengte van de hennep en de noodzakelijke plaats voor de machines die de vervolgacties uitvoeren zoals het verzamelen ervan in balen.

Autonome oogstmachine

Om die uitdagingen aan te pakken willen Hyler en AgXeed samen een zelfrijdende hennepoogstmachine ontwikkelen. Hyler is een Vlaams bedrijf dat innovatieve oogst- en verwerkingsmachines ontwikkelt en produceert voor de teelt van hennep, vlas en andere vezelgewassen. Het Nederlandse bedrijf AgXeed is specialist in hoog geautomatiseerde landbouwmachines en ontwikkelt autonome landbouwrobots.

“In dit project zullen wij ons focussen op de ontwikkeling van het aandrijfsysteem voor de machine. Vervolgens integreert AgXeed zijn GPS-technologie in de machine om deze nauwkeurig te laten navigeren, velden in kaart te brengen en efficiënter te laten werken”, vertelt Niels Baert, oprichter van Hyler.

“De gegevens die we verzamelen tijdens het oogsten, worden gebruikt om oogstprestaties te analyseren, de bodemgezondheid te beoordelen en oogstvoorspellingen te doen. Na de integratie zullen we uitgebreide veldtesten doen om de machine en software evalueren en te verbeteren”, vult Lars Schmitz van AgXeed aan.

Impact

“De zelfrijdende hennepoogstmachine wordt zo geprogrammeerd dat hij met grote precisie en nauwkeurigheid door het veld navigeert, de hennep optimaal rooit en perfect parallel neerlegt op het veld voor de verdere verwerking. Dat resulteert in een minimaal risico op schade aan het gewas en minder brandstofverbruik. Dit proces zal dan ook bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot”, stelt Niels Baert.

Bovenop het verduurzamen van de landbouw stimuleert het project ook de digitalisering van de landbouw. “Onze machine zal gebruikmaken van geavanceerde sensoren, gps-technologie en algoritmen om semi-autonoom hennep te oogsten. Dat vermindert de afhankelijkheid van menselijke arbeid – en dus ook de arbeidskosten - en verbetert de algehele efficiëntie van het oogstproces, wat een hogere productiviteit oplevert”, belooft Lars Schmitz.

Hyler ontvangt 88.099,20 euro EFRO-steun, AgXeed 39.866,40 euro.

Hyler

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken