Startpagina Actueel

Tsjechische boeren blokkeren wegen in Praag met 500 tractoren en vrachtwagens

Boze boeren protesteerden op 19 februari in de Tsjechische hoofdstad Praag voor het ministerie van Landbouw met zowat 500 tractoren, vrachtwagens en andere machines. Ze verzetten zich tegen de stijgende kosten en de Europese milieuregels.

Leestijd : 1 min

Verschillende straten in het centrum van de stad zijn geblokkeerd, maar grote verkeerschaos blijft uit omdat de politie pendelaars op voorhand opgeroepen had om met het openbaar vervoer naar hun werk te komen.

Europa vraagt te veel

De protestactie is gericht tegen de Europese Green Deal, die ervoor moet zorgen dat Europa tegen 2050 geen broeikasgassen meer uitstoot. Net zoals landbouwers in vele andere landen, noemen de Tsjechische boeren de regels te zwaar en vinden ze dat er van hen te veel gevraagd wordt.

Meer subsidies en minder bureaucratie

De boeren richten zich ook tegen de regering van premier Petr Fiala. Ze eisen meer subsidies en minder bureaucratie van de liberaal-conservatieve regering. De actievoerders hadden banners mee met slogans als 'red de stervende landbouw' en ‘stop de bureaucratische terreur'.

De Tsjechische minister van Landbouw Marek Výborný verklaarde aan het persagentschap CTK dat hij pleit voor rondetafelgesprekken in plaats van protesten die Praag lamleggen. Hij verweet de boeren een politieke agenda te hebben.

Boerenprotest verspreidt zich over Europa

Ook op andere plaatsen in Europa zijn boeren dit jaar de straat op gegaan. Er waren acties in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Polen, Hongarije, Letland, België en Nederland.

Belga

Lees ook in Actueel

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

Bieten In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.
Meer artikelen bekijken