Startpagina Boerenprotest

Jonge landbouwers voerden actie bij Syngenta in Seneffe

Leden van de federatie van jonge landbouwers (FJA) voerden maandag 19 februari actie aan het bedrijf Syngenta, een producent van gewasbeschermingsmiddelen in Seneffe, in de provincie Henegouwen.

Leestijd : 1 min

Het doel van de boeren is om Belgische en Europese politici bewust te maken van het probleem van de regels rond gewasbeschermingsmiddelen.

“We willen een harmonisering van het gebruik van die producten”, zegt FJA-voorzitter Florian Poncelet. “Van sommige middelen is bekend dat ze zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu, en ze zijn bij ons al jaren verboden, maar dat is niet het geval in bepaalde landen waarvan de voedingsproducten, met name groenten en granen, in België binnenkomen in het kader van vrijhandelsovereenkomsten. Daarom willen we ook de consument daarvan bewust maken.”

De actie van FJA is niet gericht tegen één bedrijf in het bijzonder, maar tegen de sector als geheel. “Onze actie in Seneffe richtte zich symbolisch tegen Syngenta, maar ook Bayer, dat vlakbij ligt”, aldus Poncelet. “Het is geen totale blokkade. Het werk bij Syngenta ging voort zoals normaal. We hebben maandagochtend een goed gesprek gehad met het management, maar we verhinderden dat afgewerkte producten de fabriek verlieten.”

Belga

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken