Startpagina Actueel

Poolse boeren blokkeren opnieuw wegen aan grens met Oekraïne

Poolse boeren blokkeerden op 20 februari ongeveer 100 wegen en grensovergangen naar Oekraïne om te protesteren tegen de ‘ongecontroleerde’ Oekraïense voedselimport en om een herziening van de Europese regels te eisen. De boeren vinden dat landbouwproducenten uit Oekraïne oneerlijke voordelen krijgen op de Europese markt. Ook in Griekenland was er op 20 februari boerenprotest.

Leestijd : 2 min

Het kwam eerder ook al verschillende keren tot blokkades van de grensovergangen in Polen.

De acties maken deel uit van een bredere beweging van boerenprotesten over het hele Europese continent. Tientallen tractoren stroomden Ryki binnen, 100 km ten zuidoosten van Warschau, vanwaar ze op weg gingen om de snelweg S17 te blokkeren die naar de stad Lublin en verder naar de grens met Oekraïne leidt.

De boeren reden met wit-rode Poolse vlaggen op hun voertuigen, met borden waarop stond ‘Stop de ongecontroleerde toevloed van Oekraïense goederen’ en ‘De landbouw sterft langzaam uit’.

Uitholling van de solidariteit

Op 19 februari zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat de acties wijzen op een uitholling van de solidariteit. Er dringen zich gezamenlijke beslissingen op die gericht zijn op het algemeen belang om de situatie op te lossen, zei hij.

Griekenland

Honderden Griekse boeren zijn op 20 februari met hun tractor naar de griekse hoofdstad Athene getrokken om meer financiële steun voor de sector te eisen. Konvooien van tientallen tractoren, geëscorteerd door de politie, bereikten tegen de middag het centrum van Athene en parkeerden voor het Griekse parlement als teken van protest.

Andere boeren uit de landbouwgebieden van het Griekse vasteland en Kreta kwamen met bussen. Premier Kyriakos Mitsotakis, die op 13 februari een ontmoeting had met vertegenwoordigers van de vakbonden, riep de boeren op 19 februari op om zo weinig mogelijk verstoring te veroorzaken

Belga

Lees ook in Actueel

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

Onderwijs De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.
Meer artikelen bekijken