Startpagina Paarden

Zoeklicht op de best verervende hengsten van 2023: Een ‘Diamant’ met veel facetten

De World Breeding Federation for Sport Horses – beter bekend als WBFSH – is een non-profitfederatie die wereldwijd zo’n 80 stamboeken voor sportpaarden groepeert. Dat is goed voor zo’n 150.000 fokkers!

Leestijd : 4 min

Wat doet het WBFSH echter precies? De federatie promoot de gemeenschappelijke belangen van alle sportpaardenfokkers via de stamboeken die lid zijn van het WBFSH. Zo worden onder andere de klasseringen van de beste hengsten wereldkundig gemaakt bij het einde van elk jaar. Deze ‘rankings’ bieden waardevolle informatie over de best verervende hengsten van het voorbije jaar. De rankings zijn er voor de disciplines jumping, eventing en dressuur.

Jumping met een Diamant die steeds blijft schitteren

Chacco Blue (Chambertin x Contender), de leider bij de springhengsten sinds 2017, werd dit jaar onttroond door niemand minder dan zijn eeuwige rivaal Diamant de Semilly (Le Tot de Semilly x Elf III). De Selle Français zat Chacco Blue sinds dan op de hielen. Diamant verwees Chacco in 2023 dus naar de tweede plaats en liet dit jaar 26,077 punten optekenen, dankzij de prestaties van zijn nakomelingen. Ondanks deze prestatie volgt Chacco Blue hem op de voet, met slechts 77 punten minder. De vererving blijft dan ook sterk bij deze 2 tophengsten.

Even terug naar Diamant de Semilly. Zijn 3 best presterende nakomelingen zijn BWP-geboren. We hebben het hier over: Mumbai (Diamant de Semilly x Nabab de Rêve – 1037 punten), Odense Odeveld (Diamant de Semilly x Querlybet Hero – 925 punten en H&M Miro (Diamant de Semilly x Kannan – 860 punten). Van vererving gesproken … Kannan (Voltaire x Nimmerdor) vervoegt opnieuw de top 3, met 22,013 punten. Opvallend in de top 10 van de best verervende hengsten is de tiende plaats van Comme il Faut (Cornet Obolensky ex. Windows van het Costersveld x Ramiro). Hij ging 6 plaatsen vooruit van 16 naar 10! Van de Belgisch gefokte hengsten is Toulon (Heartbreaker x Jokinal de Bornival) de best geklasseerde, met een zesde plaats. Eldorado van de Zeshoek (Clinton x Toulon) pakt de negende plaats van de best verervende hengsten anno 2023. De verervingskracht van Toulon profileert zich hier – alweer – zowel in de vaderlijn als in de moederlijn.

Diarado: bloedgemaakte vererver voor eventing

Dat de fokproducten veel facetten van hun vader Diamant laten zien, blijkt eveneens uit de nakomelingen van zijn zoon Diarado. De bloedgemaakte Holsteiner overtroefde vriend en vijand bij zijn keuring jaren geleden, vooral omdat hij in een totaal ander kader stond dan de klassieke Holsteiner-hengsten. Diarado (Diamant de Semilly x Corrado I) is intussen razend populair en bevestigt met de productie van moderne sportpaarden die reactiviteit koppelen aan vermogen en een aansprekend exterieur. Hij claimde in 2023 met 1.662 punten voor het tweede opeenvolgend jaar de eerste plaats van de WBFSH-ranking ‘eventing’.

Bovendien ontkrachtte Diarado de mythe dat eventing het domein was van volbloeden en Trakehners. Sinds 2020 verliet hij de top 3 trouwens niet meer! Dit zijn de 3 best presterende eventingpaarden met Diarado als vader: J.L. Dublin (Holst – Diarado x Canto 16 – 211 punten), Lillybelle (OS – Diarado x Lissabon – 201 punten) en de Holsteiner Dacapo (Diarado x Canturo – 141 punten). Ook zijn vader Diamant de Semilly vertoeft nog steeds in de eventinglijst en wel op de tiende plaats. Op de tweede plaats vinden we Obos Quality 004 (Quick Star x Domino), gevolgd door de Trakehner Grafenstolz. Beide wisselden van plaats vergeleken met de ranking 2022 en noteerden respectievelijk 1.138 en 1.091 punten.

Dressuurhengsten: de kleine, maar waardevolle vijver van het KWPN

De KWPN-hengst Johnson (Jazz x Flemingh) bevestigde de prestaties van zijn nakomelingen in 2023 met een indrukwekkende score van 31,541 punten. De best presterende KWPN-dressuurnakomelingen van Johnson zijn: Hartsuijker (Johnson x Scandic – 2189 punten), Bolero (Johnson x Vincent – 1940 punten) en Great Escape (Johnson x Turbo Magic– 1895 punten). Tweede werd Blue Hors Zack (Rousseau x Jazz), die van de zesde plaats in 2022 naar de tweede plaats verkast in 2023, met 23,001 punten. Jazz himself, vader van Johnson en grootvader aan moederszijde van Zack, blijft zijn stempel drukken en pakt de derde plaats in 2023, met 21,929 punten.

Het is onnodig om op te merken dat de kracht van de genen hier voorbeeldig tot haar recht komt, maar dat er wel degelijk nood is aan bloedspreiding. Toch is het niet alleen het bloed van Jazz dat de dressuurfokkerij bij onze noorderburen domineert. De volgende hengsten droegen er eveneens toe bij dat het KWPN momenteel het beste stamboek is voor de discipline ‘dressuur’: Ampère (Rousseau x Flemingh), Totilas (Gribaldi x Glenndale), Vivaldi (Krack C x Jazz), Apache (UB 40 x Krack C) en Bordeaux (United x Gribaldi). Deze hengsten zetelen in de top 10 van het WBFSH-klassement. Vader Flemmingh en zoon Krack C, maar ook Gribaldi, zien we hier meermaals terug. De vererving van de KWPN-dressuurhengsten is gewoonweg fenomenaal te noemen!

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Probleemloze editie van Paardenprocessie in Hakendover

Paarden De Paardenprocessie in Hakendover, bij Tienen, is zonder incidenten verlopen. Er zakten opnieuw duizenden mensen af naar het dorpje om de processie bij te wonen, maar het aantal bezoekers lag volgens de politie maandag 1 april wel lager dan tijdens de recordeditie van vorig jaar. Burgemeester Katrien Partyka (cd&v) spreekt van 10 à 12.000 bezoekers.
Meer artikelen bekijken