Startpagina

Hoe minder uitstoten?

Leestijd : 1 min

In dit kader heeft professor Rollin het over hoe de veeteeltsector zijn uitstoot kan verminderen op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Dat vraagt vaak geen al te grote investeringen. Soms kun je er zelfs kosten mee besparen.

Optimaliseren van stikstof in de rantsoenen

“Dit is belangrijk: door het ureumgehalte in de melk op te volgen valt verspilling van stikstof te vermijden.”

Vervang soja

“Sojaschroot vervangen door koolzaadkoek haalt de koolstofvoetafdruk van melk of vlees met 3 tot 7  % naar beneden. Zelf voorzien in de eiwitbehoeften van je kudde door vlinderbloemigen in te zaaien levert een besparing op de koolstofvoetafdruk van 2 tot 5  %. Wanneer je werkt met mengelingen zit je bij veranderende klimaatomstandigheden ook veiliger. Er is altijd wel iets dat groeit bij tegenvallend weer.”

Gezondheid optimaliseren

“Inzetten op de langlevendheid van melkvee resulteert in een daling van de koolstofvoetafdruk van 0 tot 5  %. Tegelijk levert een betere gezondheid opnieuw een daling op, tussen 2 en 5  %.”

Betere genetica

“Een betere voederconversie nastreven via veredeling maakt het mogelijk om de koolstofvoetafdruk met 2 tot 10  % te doen dalen.”

Meer tijd op de weide

“Hoe meer tijd de koeien doorbrengen op de weide, hoe minder methaanproductie door mestopslag. Tegelijkertijd is er zo minder electriciteit en mazout nodig.”

Meer doen met mest

“In een biogasinstallatie of pocketvergister wordt methaan meteen gecapteerd.”

Lees ook in

Meer artikelen bekijken